Glavni evropski pogajalec Michel Barnier ob prihodu na pogajanja v London (fotografija je arhivska). Foto: Reuters
Glavni evropski pogajalec Michel Barnier ob prihodu na pogajanja v London (fotografija je arhivska). Foto: Reuters

"Kot je v petek dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, sem potrdil, da EU ostaja pripravljena na okrepitev pogajanj ta teden v Londonu o vseh temah in na podlagi pravnih besedil," je tik po pogovoru z glavnim britanskim pogajalcem za brexit Davidom Frostom na Twitterju v ponedeljek zapisal glavni evropski pogajalec Michel Barnier. "Zdaj čakamo na odziv Združenega kraljestva," je dodal.

Britanski minister Michael Gove pa je v britanskem parlamentu pozdravil pripravljenost Bruslja, da se pogaja na podlagi pravnih besedil. "Seveda moramo zagotoviti, da delamo na okrepitvi, ki jo predlagajo," je poudaril. Obenem je ponovil stališče Londona iz preteklega tedna. "Dokler EU ohranja svoj pristop, takšni pogovori nimajo smisla," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Stališča obeh strani o smiselnosti nadaljevanja pogajanj tako ostajajo enaka kot konec preteklega tedna. Britanski premier Boris Johnson je v petkovem odzivu na četrtkove sklepe vrha EU-ja o pogajanjih o prihodnjih odnosih poudaril, da se je treba pripraviti, da strani do 1. januarja ne bosta dosegli dogovora. EU je pozval k spremembi pristopa v pogajanjih, v nasprotnem primeru ta po mnenju Londona nimajo smisla.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in več evropskih voditeljev medtem vztraja, da so pripravljeni nadaljevati pogajanja. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zapisala, da EU še naprej dela za to, da bi dosegli dogovor, a ne za vsako ceno.

Šefčovič: Nekaj napredka, a Združeno kraljestvo čaka še veliko dela
Gove se je sicer v ponedeljek sestal s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem, s katerim sopredsedujeta skupnemu odboru za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma EU-ja in Združenega kraljestva. "Čeprav je bilo nekaj napredka, Združeno kraljestvo čaka še veliko dela za implementacijo irskega protokola," je po srečanju na Twitterju zapisal Šefčovič. V Evropski komisiji so napovedali okrepitev stikov na vseh ravneh. Prihodnje srečanje skupnega odbora bo tako predvidoma sredi novembra.

Zgornji dom britanskega parlamenta sicer ravno v ponedeljek nadaljuje obravnavo spornega predloga zakona o britanskem notranjem trgu, s katerim bi Združeno kraljestvo kršilo irski protokol. To je del izstopnega sporazuma, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Lordska zbornica bi lahko sporne dele sporazuma spremenila, na kar bi lahko Johnson na koncu tudi pristal, ob sklicevanju na neimenovane vire poroča tiskovna agencija Bloomberg.