Velika razhajanja med Londonom in Brusljem so na več področjih. Foto: Reuters
Velika razhajanja med Londonom in Brusljem so na več področjih. Foto: Reuters

Barnier je v petek sporočil, da on in člani njegove pogajalske ekipe, v kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom, niso več v karanteni. "Fizična pogajanja se lahko nadaljujejo," je dodal, potem ko so v zadnjem tednu potekala virtualno.

V petek je ob tem na pogovoru s stalnimi predstavniki držav članic Unije po navedbah neimenovanega diplomata dejal, da "niso več daleč od trenutka vzemi ali pusti". Če Združeno kraljestvo ne bo spremenilo svojega stališča, dogovor ne bo mogoč, je dejal po navedbah drugega neimenovanega diplomata.

Guardian medtem poroča, da je Barnier evropskim poslancem na zasebnem srečanju dejal, da se je pripravljen pogajati še štiri dni. Da bi morebiten sporazum nato pregledali in o njem glasovali evropski poslanci do konca leta, naj bi ga namreč morali sprejeti do srede.

Barnier je veleposlanikom povedal tudi, da je britanski strani ponudil, da je EU pripravljen sprejeti od 15- do 18-odstotno zmanjšanje svojih pravic v britanskih vodah. Pri letnem ulovu evropskih ribičev v vrednosti 650 milijonov evrov bi to pomenilo okoli 120 milijonov evrov, je dejal vir pri EU-ju.

London: Ponudba EU-ja nesprejemljiva

Pred tem je sicer EU zahteval ohranitev zdajšnjih pravic, 18-odstotno zmanjšanje pa je skrajna meja, do katere je pripravljen popustiti, je dejal Barnier po navedbah virov. London je to ponudbo zavrnil kot "povsem nesprejemljivo", so povedali neimenovani britanski uradniki. Frost zahteva 80-odstotno zmanjšanje. "Zdaj vidite, koliko smo narazen," je dejal vir.

Britanski pogajalec je ob tem v petek na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je "pozno, vendar je dogovor še vedno mogoč". "Pogovore bom nadaljeval do takrat, ko bo jasno, da ni mogoč," je poudaril.

Ponovil je, da je dogovor mogoč, če bo ta popolnoma spoštoval suverenost Združenega kraljestva. To med drugim vključuje nadzor nad britanskimi mejami, odločanje o pravilih glede državnih subvencij in nadzor nad britanskimi ribolovnimi vodami.

Britanski premier Boris Johnson pa je povedal, da mora EU narediti premik, če želijo doseči dogovor.

Na treh ključnih področjih enakih konkurenčnih pogojev, upravljanja sporazuma in ribištva ostajajo med Londonom in Brusljem velika razhajanja. Čas pa se izteka. Dogovor mora biti sklenjen najpozneje do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu. Če ga do takrat ne bo, bodo namreč trgovinski odnosi med EU-jem in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO).