Evropsko komisijo bo v naslednjem mandatu vodila Ursula von der Leyen, nekdanja nemška obrambna ministrica. Foto: Reuters
Evropsko komisijo bo v naslednjem mandatu vodila Ursula von der Leyen, nekdanja nemška obrambna ministrica. Foto: Reuters

"Mislim, da je ta resor za Poljsko tako pomemben, da bi ga moral dobiti nekdo, ki se že vse življenje ukvarja s kmetijstvom," je po poročanju spletnega portala Politico dejal Szczerski.

Varšava je že predlagala novega kandidata, in sicer pravnika Janusza Wojciechowskega. Ta je trenutno poljski član evropskega računskega sodišča, prihaja pa s podeželja in je bil v preteklosti nekaj časa na čelu stranke poljskih kmetov. Preden je postal član računskega sodišča, je bil evropski poslanec iz vrst poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost ter tudi podpredsednik odbora za kmetijstvo v Evropskem parlamentu.

Prihodnja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem že začela pogovore s kandidati za komisarje. Kot poudarjajo v Bruslju, imen ne bodo objavljali, saj se lahko še spremenijo. Tako tudi ni znano, kdaj bo na vrsti slovenski kandidat, dosedanji vodja predstavništva pri EU-ju Janez Lenarčič.

Doslej imen komisarskih kandidatov nista posredovali Francija in Italija. Prva naj bi to storila danes, druga je v ponedeljek zaradi vladne krize zaprosila za odlog.

Portugalska predlaga nekdanjo evropsko poslanko

Medtem se je Portugalska odločila za nekdanjo evropsko poslanko Eliso Ferreira. Sprva je poleg nje predlagala še nekdanjega infrastrukturnega ministra Pedra Marquesa, saj je Ursula von der Leyen države pozvala, naj predlagajo moškega in žensko. Portugalski premier Antonio Costa je zdaj izbral Ferreiro, poroča portal Politico.

Ferreira je zadnji dve leti na položaju namestnice guvernerja portugalske centralne banke. Pred tem je bila med letoma 2004 in 2016 članica Evropskega parlamenta.

Nova Evropska komisija naj bi mandat nastopila novembra, pred tem komisarje in komisarke čaka potrjevanje v Evropskem parlamentu.