Pripadniki Frontexa naj bi sodelovali pri več incidentih nasilnega ravnanja s prebežniki. Foto: EPA
Pripadniki Frontexa naj bi sodelovali pri več incidentih nasilnega ravnanja s prebežniki. Foto: EPA

Člani upravnega odbora Evropske agencije za mejno in obalno stražo, v katerem so predstavniki držav članic Evropske unije in dva predstavnika Evropske komisije, so obravnavali poročilo delovne skupine, ki je opravila notranjo preiskavo domnevnega sodelovanja mejnih stražarjev Frontexa pri nasilnem vračanju migrantov iz voda Evropske unije v Turčijo. O tem je oktobra poročalo več tujih medijev.

Odbor je v izjavi sporočil, da "na podlagi predloženih informacij ne more najti dokazov o kršenju temeljnih pravic". Vendar pa se to nanaša samo na osem od 13 incidentov. Pet jih morajo še podrobneje preiskati, potrebujejo tudi dodatna pojasnila Frontexa.

Agencija sicer informacij o treh incidentih sploh ni zagotovila v določenem roku. V odboru so poudarili, da so zaradi tega "zelo zaskrbljeni". Vodjo Frontexa Fabricea Leggerija so pozvali, naj "takoj zagotovi manjkajoče informacije" in uveljavi priporočila za izboljšanje delovanja agencije.

Preiskuje jih tudi Evropski urad za boj proti goljufijam

Leggeri je v odzivu pozdravil poročilo delovne skupine upravnega odbora in priporočila za nadgradnjo Frontexovega sistema poročanja. Zagotovil je, da bo skupaj svojimi sodelavci poskrbel za to, da bodo poročali o vsaki morebitni kršitvi temeljnih pravic, je Frontex zapisal na Twitterju.

"Veseli me, da delovna skupina za zdaj ni našla dokazov o vpletenosti Frontexa v domnevno nasilno vračanje," je dodal izvršni direktor agencije. Zagotovil je, da bodo priskrbeli dodatne informacije, ki bodo omogočile, da bo delovna skupina upravnega odbora končala poročilo.

Frontex zaradi očitkov o nadlegovanju, neprimernem vedenju in nasilnem vračanju prebežnikov, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom, sicer preiskuje tudi Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf. Več evropskih poslancev je Leggerija pozvalo k odstopu, a so iz Frontexa v sredo sporočili, da izvršni direktor ne namerava odstopiti.