Gašper in Jaša #zasedata: podnebni protesti

"Zemlja bo preživela podnebne spremembe, mi jih ne bomo. Zato sem tukaj," pove Lena, ena izmed 1.500 večinoma mladih na shodu za prihodnost.

Lena vsak drugi četrtek zapusti šolske klopi in se poda na ulice. Šele takrat se ljudje zavedajo, da misli resno, pravi sama. "Vsak lahko gre na shode med koncem tedna. Takrat ni šole in izpitov. Zaradi protestov sem zamudila nekaj izpitov in sem morala trdo delati, da sem nadomestila vse šolske zadeve, ampak mi to ni pomembno."

"Gre za dober način pridobivanja pozornosti za podnebje. Če gremo samo med konci tedna, nikomur ni mar," pa razloži 13-letni Wout, ki se na Instagramu označuje za okoljskega aktivista in nasprotnika McDonaldsa. "Okoljske problematike so najpomembnejše. Izpustite vse drugo in ukrepajte zdaj. Ni treba čakati z ukrepanjem, saj časa ni več," je njegovo sporočilo odločevalcem.

Adelaide in Anuna ‒ belgijski Greti

Adelaide (levo) in Anuna (desno), organizatorki belgijskih shodov. Foto: Gašper Andrinek
Adelaide (levo) in Anuna (desno), organizatorki belgijskih shodov. Foto: Gašper Andrinek

Najbolj prepoznavna obraza belgijskih shodov mladih sta 18-letna Adelaide Charlier in 17-letna Anuna De Wever. "Pred nami je še sedem shodov. Do volitev želimo izvajati pritisk," pove Anuna. 26. maja v Belgiji potekajo tako splošne kot evropske volitve.

"Idejo nam je uspelo razširiti prek družbenih omrežij. Na prvem protestu je bilo 3.000 ljudi, na drugem 15.000, na tretjem 35.000," pojasnjuje Adelaide.

"Vsi strokovnjaki trdijo, da moramo spremeniti delovanje, a politiki ne poslušajo, večino časa zaradi denarja. Kaj zares želite, vam je več do vaših otrok ali denarja?" Anuna jasno uperi prst pri iskanju odgovornih.

Bruseljski protesti so dodatno pozornost medijev dobili med obiskom 16-letne Švedinje Grete Thunberg, pobudnice množičnih protestov po Evropi, ki je med obiskom nagovorila poslance v Evropskem parlamentu.

Špricanje šole zaradi podnebja ali zabave?

V belgijski prestolnici okoljski shodi potekajo tudi ob nedeljah. Zadnjo nedeljo je potekal peti bruseljski shod "Rise for Climate".

Na protestih. Foto: Gašper Andrinek
Na protestih. Foto: Gašper Andrinek

"Ne špricamo pouka, prihajamo le ob nedeljah," pove 15-letna Martha v družbi dveh prijateljic. "V redu je, če to počnejo zaradi podnebja, ne pa samo zaradi zamujanja šole," je kritična do svojih kolegov. Za nekatere meni, da jim je za podnebne spremembe in sporočilo odločevalcem kaj malo mar.

Kaj pravijo učitelji?

Organizatorki pravita, da učitelji proteste odobravajo in dijake spodbujajo k udeležbi. Lena na drugi strani pove, da so učitelji glede protestov nevtralni, saj jim šole naročajo, naj se o protestih ne izrekajo.

#zasedata

Spremljajte naju še naprej na Valu 202 ter na družbenih omrežjih Twitter @Caspersek in @JRajsek ter Instagram @caspersek in @najrajsek pod ključnikom #zasedata.