Nikolić in Dačić sta omehčala stališče do Kosova. Foto: EPA
Nikolić in Dačić sta omehčala stališče do Kosova. Foto: EPA
Kosovo
Ashtonova se je srečala tudi s kosovsko predsednico Atifete Jahjaga. Foto: EPA

Beograd in Priština sta blizu dogovora o normalizaciji odnosov, ki bi Srbiji odprl pot do pogajanj o članstvu v Evropski uniji. Hashim Thaci in Tomislav Nikolić sta optimistična.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je obiskala Prištino in Beograd, kjer je na obe strani pritisnila, da dosežeta predvsem dogovor o normalizaciji razmer na severu Kosova, kjer živijo večinoma Srbi, osrednja kosovska oblast pa ima le neznaten nadzor in vpliv.

Ashtonova je najprej obiskala Prištino, kjer se je srečala s kosovskim premierjem Thacijem, ki je izrazil pričakovanje, da bo dosežen dogovor o normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo.

"Smo optimistični, da se stvari premikajo v pravo smer," je Thaci izjavil za novinarje po srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico, ki pa ni dajala izjav.

"Pričakujemo dogovor o normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo," je še dodal in pojasnil, da so v zadnji fazi pred sporazumom o normalizaciji odnosov med državama in polni normalizaciji razmer na severu Kosova.

Srbski predsednik Nikolić je po srečanju z Ashtonovo v Beogradu dejal, da obe strani še nikoli nista bili bližje premagovanju razlik. "Še nikoli niso bili bližje dogovora, kako organizirati življenje na Kosovu in vsem prebivalcem omogočiti, da tam živijo kot ljudje," je dejal.

Devet mesecev stara koalicijska srbska vlada je ponudila, da prizna nadzor Prištine nad severom Kosova v zameno za avtonomijo tamkajšnjih Srbov, a obe strani se ne moreta dogovoriti o tem, kakšno vlogo naj imajo srbske institucije na severu.

"Hočemo kompromis, a ne bomo sprejeli ponižanja," je dejal srbski premier Ivica Dačić.

Ashtonova bo do srede aprila predstavila poročilo, ki bo ključno za odločitev EU-ja, ali naj junija s Srbijo odpre pogajanja o vstopu v Unijo.