Komisar za pravosodje Didier Reynders med nastopom v Evropskem parlamentu v Bruslju. Foto: EPA
Komisar za pravosodje Didier Reynders med nastopom v Evropskem parlamentu v Bruslju. Foto: EPA

Predlagano digitalno zeleno potrdilo bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Reynders je poudaril, da želi komisija s potrdilom olajšati svobodo gibanja in potovanj v Evropski uniji v času, ko je še vedno treba živeti z virusom in ko so nekateri že cepljeni, nekateri pa ne. Poudaril je, da je cilj, "da bo potrdilo na voljo vsem Evropejcem, če so cepljeni ali pa ne."

Potrdilo utemeljeno na "nediskriminaciji in zaščiti podatkov"
Poudaril je tudi, da je potrdilo utemeljeno na "nediskriminaciji in zaščiti podatkov" ter da bo brezplačno. Pozval je k hitremu delovanju v interesu državljanov EU-ja in notranjega trga. Izrazil je pripravljenost neumornega dela komisije, da bi čim prej našli sprejemljiv kompromis za vse sozakonodajalce.

Spomnil je, da še vedno obstajajo znanstvene negotovosti glede covida-19, da še vedno ni na voljo vseh znanstvenih dokazov glede cepljenja ali okrevanja po okužbi. Zato je po njegovi oceni treba delovati takoj in sprejeti besedilo, ki bo dovolj prožno, da bo upoštevalo nove znanstvene dokaze, ko bodo na voljo.

Če bo dosežena politična rešitev, bo tudi tehnična pravočasno pripravljena
Zagotovil je, da bo tehnična rešitev glede potrdila pravočasno pripravljena, če bodo dosegli politično rešitev. "Če tega ne bomo dosegli, tvegamo razdrobljenost po Evropi z množico morda nezdružljivih nacionalnih rešitev," je opozoril. Dodal je, da je komisija pripravljena podpreti parlament in Svet EU-ja v pogajanjih.

Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo omenjenega covidnega potrdila, ki naj bi začela veljati z junijem in bi poleti državljanom EU-ja znova omogočila svobodo gibanja znotraj EU-ja. Sredi aprila so države članice Portugalski kot predsedujoči Svetu EU-ja dale mandat, da se s parlamentom pogaja o implementaciji predloga.

Razpravna dvorana Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Razpravna dvorana Evropskega parlamenta. Foto: EPA

Glasovanje v sredo, izidi glasovanja v četrtek
Parlament bo v sredo zvečer glasoval in po pričakovanjih sprejel svoja pogajalska izhodišča, nato pa bi se lahko začela medinstitucionalna pogajanja. Izid glasovanja bo sicer znan v četrtek. Reynders je evropske poslance pozval k sprejemu besedila, ki bo dovolj fleksibilno, da bo lahko upoštevalo nova znanstvena dognanja, še posebej kar zadeva nove različice virusa. Poudaril je, da jih ne sme upočasniti razprava, ali bi bilo treba odpraviti omejitve za imetnike teh potrdil, ker zdaj tega vprašanja ne bodo mogli rešiti.

Evropski poslanci razpravljajo o predlogu covidnega potrdila

Glede potrebe po zagotovitvi cenovno ugodnega testiranja na okužbo, k čemur je v razpravi pozvala predsedujoča Portugalska, pa je Reynders dejal, da je to "stvar držav članic" in "zapleteno področje". Menil pa je, da bi s skupno nabavo in financiranjem EU-ja lahko "zagotovili boljše pogoje, vključno s cenami teh testov, za države članice", s tem pa bi zmanjšali stroške potovanj.

Ana Paula Zacarias: Cilj je delujoči sistem do poletja
Portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias je na zasedanju v imenu portugalskega predsedstva pozdravila napore Evropskega parlamenta, da pogajalska izhodišča sprejme v tako kratkem času. Dodala je, da se veseli čimprejšnjemu začetku pogajanj s ciljem, da bi "skupni kompromis" oziroma dogovor dosegli v prihodnjih tednih, tako da bi bil sistem pripravljen do poletja.