Prizor s cepljenja na Hrvaškem. Foto: EPA
Prizor s cepljenja na Hrvaškem. Foto: EPA

"Prepričani smo, da bomo lahko izdelali dovolj cepiv za dosego cilja kolektivne imunosti, kar pomeni, da bi bilo do sredine julija cepljenih 70 odstotkov odrasle populacije," je v intervjuju za grški časnik To Vima dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Podoben cilj je pred dnevi poudarila že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ko je napovedala skorajšnje naročilo 1,8 milijarde odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha v letih 2022 in 2023.

Sorodna novica Von der Leyen napoveduje 70-odstotno precepljenost do julija in velikanski posel s Pfizerjem

"Članice morajo biti pripravljene pospešiti cepljenje," je še dejal Breton in dodal, da v drugem četrtletju pričakujejo dobavo 400 milijonov odmerkov cepiv.

Proizvodnja cepiv v Evropski uniji se medtem vsak mesec podvoji. V 53 proizvodnih obratih naj bi imeli do konca leta 2021 proizvodne zmogljivosti za tri milijarde odmerkov cepiva letno, Bretonove navedbe povzema Deutsche Welle.

Precepljena petina populacije

Do prejšnje sobote je bilo v EU-ju uporabljenih okoli 128 milijonov odmerkov cepiva, cepljene pa je bilo okoli 21 odstotkov odrasle populacije, kažejo podatki francoske tiskovne agencije AFP.

Med članicami vodi Malta s 47-odstotno precepljenostjo, sledi Madžarska s 37-odstotno. V Nemčiji, Franciji, Španiji in Italiji je bilo cepljenih po okoli 20 odstotkov prebivalcev.

Evropski poslanci bodo glasovali o potrdilu o cepljenju

Evropska unija želi v prihodnosti sprostiti meje med državami članicami, potovanja naj bi omogočilo digitalno zeleno potrdilo oz. cepilni potni list oz. potrdilo o cepljenju, ki bo po napovedih Bretona pripravljeno do 1. julija.

Sorodna novica EU sprejel tehnične smernice za skupno covidno potrdilo

Danes se v Bruslju začenja aprilsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo poslanci med drugim glasovali o predlogu o uvedbi digitalnega zelenega potrdila.

Von der Leyen je medtem za New York Times sporočila, da naj bi cepljenim ameriškim turistom že letos omogočili "svobodno gibanje in potovanje" v EU-ju, saj "Američani uporabljajo cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA)". Dokončna odločitev o odpiranju pa je odvisna od epidemičnih razmer, je še dodala.