Slovenija je odgovorila na pismo Evropske komisije v povezavi s proračunskim načrtom za 2019. Foto: BoBo
Slovenija je odgovorila na pismo Evropske komisije v povezavi s proračunskim načrtom za 2019. Foto: BoBo

Kot so opozorili na finančnem ministrstvu, Evropska komisija danes od Slovenije ni pričakovala napovedi konkretnih ukrepov, temveč je v pismu, ki ga je poslala v petek, le pozvala Slovenijo, naj čim prej pripravi nov osnutek proračunskega načrta. Ob tem pa roka za pripravo novega osnutka ni navedla.

Slovenija je pred tednom dni v Bruselj sicer poslala osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto. A ta je bil pripravljen ob predpostavki nespremenjenih politik, kar je, kot pravijo na finančnem ministrstvu, v skladu s pravili Unije. Že takrat je Slovenija napovedala, da bo ob rebalansu proračuna za 2019 pripravila nov osnutek proračunskega načrta.

Evropska komisija je nato v petek Sloveniji poslala pismo s pozivom, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta za 2019, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih za Slovenijo. Komisija v pismu prepoznava, da slovenski osnutek proračunskega načrta vključuje le do zdaj sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo proračunski osnutek za prihodnje leto poslan v slovenski parlament.

Komisija prejela slovensko pismo
V Evropski komisiji so potrdili, da so prejeli odgovor slovenskih oblasti, in dodali, da si bodo zdaj vzeli čas, da ga ocenijo. Na vprašanji, ali so zadovoljni z odgovorom in ali lahko potrdijo, da na tej točki ne pričakujejo napovedi konkretnih ukrepov, niso odgovorili, je poročal STA.

Prvič v zgodovini bi lahko zavrnili proračun eni od članic evroobmočja
Komisija je že v četrtek poslala pismo Italiji, ki je v bistveno resnejšem položaju od držav, ki so pismo dobile v petek. Italija je namreč dobila opozorilo, da je njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere" v zgodovini EU-ja. Ta opozorila nakazujejo, da bo morda Italija prva članica območja evra, ki ji bo komisija zavrnila osnutek proračunskega načrta in pozvala k popravkom. To lahko stori v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca.