Premier Conte zagotavlja, da v Rimu ne razmišljajo o izstopu iz EU-ja. Foto: Reuters
Premier Conte zagotavlja, da v Rimu ne razmišljajo o izstopu iz EU-ja. Foto: Reuters
Rim vztraja pri proračunu

Rim tako vztraja pri omenjenem primanjkljaju, čeprav je ta načrt za Bruselj sporen.

Načrtovani primanjkljaj bo namreč le še poglobil že tako ogromen italijanski dolg, ki znaša okoli 130 odstotkov BDP-ja. Meja EU-ja je sicer pri 60 odstotkih, večji dolg od Italije pa ima v Uniji le še Grčija.

Italijanska koalicija, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd, se je sicer zavezala, da bo dolg do leta 2021 oklestila na 126,5 odstotka BDP-ja.

V štiri strani dolgem pismu Evropski komisiji je italijanska vlada priznala, da njihov proračun "ni v skladu z načeli pakta za stabilnost in rast", ki opredeljuje evropska proračunska pravila, a da je šlo za "nujno" potezo. "Odločitev je bila težka, a nujna, če želimo doseči raven predkriznega BDP-ja in izboljšati dramatičen gospodarski položaj najbolj prikrajšanih v italijanski družbi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočila vlada.

Conte: Italija ostaja del EU-ja
Njen predsednik Giuseppe Conte je ob tem še enkrat poudaril, da Italija kljub besedni vojni z Brusljem v preteklih tednih ostaja del EU-ja. "Berite mi z ustnic: Za Italijo ne obstaja nikakršna možnost o italexitu," je dejal Conte.

Rim vztraja pri proračunu