Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 51 glasov Ocenite to novico!
Teran
Slovenija je prejšnji teden evropskemu komisarju Hoganu znova poslala kopije hrvaške vloge, na podlagi katerih je v delu, ki ni bil počrnjen, možno domnevati, da je Hrvaška predložila nacionalni pravilnik o sortni listi z datumom 17. november 2004, v prilogi istega dokumenta pa je seznam sort, ki upošteva spremembo iz leta 2010, ko je Hrvaška ločila sorti teran in refošk v dve različni sorti. Foto: BoBo
Teran
Za zdaj še ni znano, kaj ta objava pomeni z vidika napovedi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da bodo preučili nova dejstva v povezavi s teranom. Foto: BoBo
VIDEO
Evropska komisija ne spre...

Dodaj v

Slovenija z "novimi dejstvi" glede terana Bruslja ni uspela omehčati

Pet strani dolg osnutek akta že objavljen
20. marec 2017 ob 14:17,
zadnji poseg: 20. marec 2017 ob 18:23
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Premierja Mira Cerarja je novica, da se bo proces sprejemanja delegiranega akta, s katerim želi Bruselj Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, nadaljeval, negativno presenetila.

Evropska komisija je namreč objavila osnutek delegiranega akta, s katerim namerava Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Proces sprejemanja akta se tako nadaljuje.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sicer ob obisku v Sloveniji v začetku marca dejal, da bo komisija preučila nova dejstva v zadevi teran – slovenska stran je razumela, da to pomeni začasno ustavitev postopka sprejemanja delegiranega akta.

Vendar pa so iz Bruslja danes sporočili, da "nova dejstva glede terana ne spreminjajo bistveno njihovega stališča."

Pojasnilo Bruslja
Evropska komisija je po skrbni analizi dodatnih dejstev v povezavi s teranom, ki jih je posredovala Slovenija, sklenila, da ta ne spreminjajo bistveno njene ocene položaja, zato se proces sprejemanja delegiranega akta nadaljuje, so sporočili iz tiskovne službe komisije.

Ob Junckerjevem obisku v Sloveniji so slovenske oblasti komisiji posredovale dodatna dejstva v povezavi z dosjejem teran, so uvodoma spomnili v Bruslju.

Ta se po navedbah Komisije nanašajo na nekatere dokumente, na podlagi katerih je komisija pripravila predlog delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški za uporabo imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra pod določenimi podrobnimi pogoji.

Odločitev komisije za delegirani akt temelji na relevantni zakonodaji in na širokem naboru dejstev, vključno s tistimi, ki jih vključuje hrvaška vloga za izjemo, so še pojasnili v komisiji.

"Po skrbni analizi dodatnih dejstev, ki jih je posredovala Slovenija, je komisija sklenila, da ta nova dejstva ne spreminjajo bistveno njene ocene, zato bo proces delegiranega akta nadaljeval svojo pot," so nato zapisali v odgovoru na vprašanje, kaj pomeni omenjena objava osnutka delegiranega akta z vidika Junckerjeve napovedi preučitve novih dejstev.

Evropski komisar se do sumov ni opredelil
Toda na slovenskem kmetijskem ministrstvu opozarjajo, da se komisar EU-ja za kmetijstvo Phil Hogan ne želi opredeliti do suma ponarejenih dokumentov, prav tako še vedno ni zagotovil popolnega dostopa do podatkov v hrvaški vlogi.

Pisno je sporočil le, da je seznanjen z zaskrbljenostjo Slovenije, njena prošnja pa da se preučuje. Komisija se bo nanjo odzvala v roku, je obljubil komisar, ki pa ni našel novih dejstev, da bi spremenil svojo prvotno oceno, zato je službam komisije naročil, da objavijo predlog delegiranega akta na portalu za boljšo zakonodajo.

"Reakcija komisarja Hogana me ni presenetila, sem pa žalosten. Pričakovali smo, da se bo opredeli do suma, ali so hrvaški dokumenti ponarejeni ali ne, napisal pa je le, da ne vidi novih dejstev. Pričakovali smo tudi, da nam bo razkril hrvaške dokumente, a je napisal le, da razume našo zaskrbljenost," je poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

Slovenija vse bolj resno razmišlja o tožbi
Na kmetijskem ministrstvu so tako danes ponovno poudarili, da bo Slovenija za ekskluzivno zaščito slovenskih proizvajalcev terana zaradi vsebinskih razlogov in očitne napake v postopanju komisije uporabila vsa legitimna sredstva, kar vključuje, če bo treba, tudi tožbo pred Evropskim sodiščem.

Država namreč tožbo lahko vloži, ko bo delegirani akt objavljen v evropskem uradnem listu, pred tem ne more. "V tej fazi, ko je akt objavljen na portalu za boljšo zakonodajo, bomo aktivni, argumenti bodo močni. Pričakujemo, da nam bo Hogan razkril prikrite dokumente in nam s tem omogočil, da bomo prava stranka v postopku, ne pa samo navidezna," je dejal Židan, ki je ob tem slovenskim proizvajalcem terana zagotovil, da se bori za njih in da jim bo država v vsakem primeru stala ob strani, tudi če to pomeni tožbo proti komisiji.

Cerar: Teran je slovensko vino in ga ne damo
Cerar je danes pojasnil, da mu je dal minister Židan zagotovila, da bodo nova dejstva, ki jih je dostavil komisarju Hoganu, spremenila potek postopka.

"Očitno se to ni zgodilo, zato zdaj pričakujem, da bo minister Židan, ki je pristojen za to področje, še bolj odločno, že danes in v prihodnjih dnevih, v stiku s komisarjem Hoganom, da mu bo dodatno predstavil ta dejstva," je izpostavil premier.

Prvi pomemben korak naj bi bil tako zdaj na Židanu, ki naj bi s Hoganom opravil resen razgovor in nato Cerarju poročal, "zakaj zadeva ni šla v smer, ki smo si jo zaenkrat želeli".

"Vsekakor pa vztrajamo čvrsto na naši poziciji. Teran je vino slovenskega geografskega porekla, naše kakovostno, odlično vino, ki ga ne damo in za zaščito katerega bomo, če bo potrebno, uporabili tudi pravna sredstva," je napovedal premier.

Kaj piše v osnutku akta?
Ime sorte grozdja teran se bo lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra, piše v prvem členu osnutka akta, ki je dolg pet strani in ima tri člene, Bruselj pa ga je objavil v petek.

Viri pri komisiji so konec februarja pojasnili, da so tako podrobno opredeljeni pogoji za označevanje v primeru odobritve takšne izjeme neobičajni in izjemni, kar kaže na prizadevanja komisije za zaščito slovenskega vina teran.

Prodaja mogoča do izčrpanja zalog
V drugem členu osnutka akta piše, da je mogoče vina z zaščiteno oznako porekla Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodajati do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje, opredeljenih v delegiranem aktu. V tretjem členu pa, da naj bi se delegirani akt uporabljal za obdobje od 1. julija 2013.

Pristojne službe komisije so akt pripravile 24. februarja. Takrat je bil končan proces notranjega posvetovanja relevantnih generalnih direktoratov komisije, generalnega sekretariata in pravne službe, ki omogoča pripravo formalnega mnenja o vsebini predloga.

Osnutek akta bi morali objaviti že konec februarja
Naslednji korak je bila javna objava akta, ki se je zgodila prejšnji petek, čeprav je bila sprva predvidena konec februarja. Akt je zdaj do 14. aprila v javnem posvetovanju. Gre za to, da je umeščen na tako imenovani portal za izboljšanje zakonodaje oziroma na portal za zagotovitev transparentnosti, ko ga je mogoče komentirati.

Nato gre skozi pisni postopek sprejetja, ki običajno traja približno dva tedna. Pri tem pisnem postopku gre za to, da akt odobrijo še komisarji. Nato pa začne teči dvomesečno obdobje, v katerem lahko Svet ali Evropski parlament z ustrezno večino akt zavrneta. Akt je sicer zelo težko zavrniti. V Svetu je za zavrnitev potrebna super kvalificirana večina 72 odstotkov članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva Unije, v Evropskem parlamentu pa absolutna večina.

Sa. J., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Ribanjok
# 20.03.2017 ob 14:53
Ko pride naslednjič Juncker v Slovenijo na obisk, naj mu ponudijo kozarec pristnega dolenjskega Šampanjca iz grozdja Šampajn.
Lord Vader9
# 20.03.2017 ob 15:01
Čestitke karizmatičnemu Židanu za zmago v bitki za teran. Nič čudnega, da je karizmatični Židan eden najbolj priljubljenih politikov!!
Skippy
# 20.03.2017 ob 14:56
Haha, večni poraženci.
Majestic12
# 20.03.2017 ob 15:20
Naslov novice se pa menja na 5 minut. Vneto razmišljajo kako bi zapakirali ta epski fail :)
rocker08
# 20.03.2017 ob 14:52
Kako zdaj to, saj so naši "neodvisni" strokovnjaki na čelu z direktorjem vinske kleti ugotovili, da je Hrvaška Evropski komisiji dostavila ponarejene dokumente?
gorenc25
# 20.03.2017 ob 15:19
Cerar in Židan luzerja.
sosman
# 20.03.2017 ob 15:00
Takšna politika lahko kraljuje le v Sloveniji, zunaj takoj pride hladen tuš.
kotzi
# 20.03.2017 ob 14:55
kako to...Juncker je na nasi strani...kaj je zdaj to evropa...kaj je Zidan...kaj je zdaj to
bb33
# 20.03.2017 ob 15:18
Sedaj pa res ne razumem :) A ni ravno naša politika s proizvajalci na čelu trdila, da imamo argumente, s katerimi bodo zadevo ustavili ?? Židan je bil precej siguren v to. Kako to, da Bruselj ne upošteva teh dokumentov, ki naj bi domnevno kazali na to, da so Hrvati "ponaredili" papirje ? Kdo nas kle žejne čez vodo vozi :) ?
Majestic12
# 20.03.2017 ob 15:15
Nov Židanov "korak k zmagi" :)

Več kot očitno je da je bilo kompletno blebetanje njega in tiste instant komisije s Krasa navadno zavajanje in laganje javnosti.
lordstandish
# 20.03.2017 ob 15:02
cela vlada na čelu z židanom, erjavcem, počivalškom, kolar celarc, in veliki vodja cerar se že pošteno smešijo
vendar narodu pašejo, država pa mu je všeč
kar voliš to imaš, politka je ogledalo ljudstva
theone
# 20.03.2017 ob 14:53
hahaha naši vrlo sposobni ponovno izpeljali zadevo kot je treba... vendar saj to je narod hotel oz. hoče ko pa že 25let voli lds=smc in sd
tvuser
# 20.03.2017 ob 15:17
Ima preveč EU birokratov na Hrvaškem vikendice ali dobre parcele za poletje...
krumpek
# 20.03.2017 ob 15:37
Nič čudnega, da je karizmatični Židan eden najbolj priljubljenih politikov!!

V anketi Ninamedie bo sedaj po priljubljenosti morda na vrhu prehitel celo Borčija....
gorenc25
# 20.03.2017 ob 16:25
Cerar se je zastonj poljubljal z Junckerjem.
smeško 562
# 20.03.2017 ob 15:37
Kot da tega nismo vedeli že prej. Pač Židan je nesposoben že od nekdaj.
kotzi
# 20.03.2017 ob 15:05
tak cirkus je bil k je bil Juncker tukaj..sm mislu da bo zdej teran naš..a glej ga zlomka..ta novica ni niti na prvi strani rtvslo.si..le zakaj ne..da narod misli kao da smo zmagal
GeorgeB
# 20.03.2017 ob 15:51
Še zadnji ostanki komunizma (SD) se počasi utapljajo in izginjajo. Kako pradoksalno in to ravno v rdeči barvi - barvi terana...
slovenec30
# 20.03.2017 ob 15:42
O tem teranu poslušamo toliko, kot da bi s tem vinom zaslužili pol bruto domačega proizvoda in da je od tega odvisno preživetje Slovenije!

Tako obrobna stvar, ki itak prinese tako malo prihodkov, v glavnem itak zasebnikom, pa se o tem pogovarjamo toliko, kot da bi nam Hrvati ukradli patent za gradnjo vesoljskega plovila za Mars.

Ne razumem tega kravala. Nihče tudi ni ocenil koliko litrov terana pa bomo zdaj prodali manj recimo, ker bodo lahko tudi Hrvati na steklenico pisali teran. A ve kdo? Morda bomo prodali več! Več kot se o tem teranu ve, piše in pije, boljše je za obe državi, da povečata prodajo.

Ampak teran? Kdo ga v svetu pozna? Pa saj to ni Coca Cola, da bi se sam od sebe prodajal Pa itak so količine omejene. Saj to ni neka prestižna blagovna znamka, ki nosi stotine milijonov evrov!

Panika in prepucavanje čisto brez veze. Kot da bo teran zdaj rešil ali pa potopil Slovenijo.

Brez veze no!
DrMrrr
# 20.03.2017 ob 14:38
Sekundarni ponudniki (npr. gostinci) k temu niso zavezani. Na ceniku bo pisalo teran. Na računu bo pisalo teran. ...

Pa tudi glede podlage (sorta trte z imenom Teran) gre ugotoviti, da je ta najmanj sporna.

Me res zanima, če bo vložena tožba s strani Slovenije, kakšna bo odločitev Sodišča Evropske unije.
ikn1
# 20.03.2017 ob 15:25
Slovenska politika zna zmagovati samo proti lastnemu ljudstvu.
kotzi
# 20.03.2017 ob 15:07
in sd bo zmagala na naslednjih volitvah..verjemte da bo..pravzaprav bodo ta poraz Zidana proslavljali oz opisali kot zmago...in narod ..bo vesel
enbody
# 20.03.2017 ob 16:30
In od take EU pričakujemo, da bo pravično razdelila mejo, ki je še malo bolj važna stvar, kot vino !
Janezski
# 20.03.2017 ob 15:31
Kdaj se bodo naši kekci zavedali, da se nas obravnava z levo roko, kot neke postranske?
Predstavljajte si arbitražo, če bi bilo obratno, bi nas prisilili v sprejem odločitve, že zdavnaj bi se klanjali.
Shimun
# 20.03.2017 ob 16:04
a tole s Teranom se bo tudi štelo med "uspehe" Židana in vlade Mira Cerarja?
Ribiič
# 20.03.2017 ob 15:43
Kjer koli se pojavi Židan človek že vnaprej ve, da bo stvar propadla in tako je bilo in bo tudi tokrat.
nonparel
# 20.03.2017 ob 15:21
Slovenski teran Junckerju očitno ni bil všeč, ali pa so mu ga premalo dali, hik....pri zadnjem obisku v Sloveniji.
RobiK3a
# 20.03.2017 ob 21:52
Celoletna proizvodnja terana je vredna 300.000 evrov, kar je drobiž.
Pa vendar se celotna slovenska politika in cela javnost histerično odziva.
NLB v tem trenutku po svetu prodajajo trije člani SHH, ki od nikogar niso izvoljeni in nit niso Slovenci.
Javnost in politika sta pa tiho.
In NLB je vredna 4 milijarde evrov.
Zdaj pa razumi kdor more...
amfora
# 20.03.2017 ob 17:23
Sedaj bo bogata Slovenija zmetala kupe denarja za sodne postopke, več kot tri milijarde je Židan namenil za TV spote za domače pridelke ( trgovine pa prodajajo poljska jabolka, ukrajinsko ajdovo moko, italijansko koruzo, egiptovski krompir itd. ) Naši kmetje dobijo nepovratna sredstva in subvencije, z najdražjimi traktorji gnojijo kadar se jim zahoče, narod pa vse to plačuje.
skriti
# 20.03.2017 ob 16:34
Pričakujem, da bo Židan ponudil odstop!
Lombardo
# 20.03.2017 ob 15:30
Dobro, torej dokončni 'poraz' in upam da počasi že nehate utrujat s tem.

Na RTV preštejte koliko člankov ste napisali na to temo, koliko brezveznega denarja se je plačalo za novinarsko delo, ki ni imelo nobenega smisla.
oziris.va
# 20.03.2017 ob 15:21
Slovenija z "novimi dejstva" glede terana Bruslja ni uspela omehčati

Ampak naslov bi res lahko popravili ...
miha01
# 20.03.2017 ob 15:15
Zakaj brišete komentarje, pa taka svoboda govora, le kaj sem narobe napisal, sem se mogoče zmotil,da nam komunisti že 100 let kradejo,pardon vladajo?
tone7
# 20.03.2017 ob 18:19
Pred parimi leti se je v EU govorilo o Evropi dveh hitrosti in naši politični kekci so nam razlagali, da mi napačno razumemo ta pojm. Toda že vse od sprejetja v EU je jasno, da je Slovenija ena izmed teh drugorazrednih držav Evrope. Tako, da Hrvati, ki uživajo večjo simpatijo v tej skupnosti, vedno zmagujejo v sporih s Slovenijo, tudi na račun naših nesposobnih politikov
Janezski
# 20.03.2017 ob 15:29
Slovenija z "novimi dejstva" glede terana Bruslja ni uspela omehčati

Če je strokovnost na tem nivoju, potem pričakovano.
KOR
# 21.03.2017 ob 02:19
@raknac navi
# 20.03.2017 ob 21:48
Pred komunajzarji nas pa spoh ni bilo. Sploh nismo imeli ozemlja.
________________________________________
___________________

Sram te bodi, da ne poznaš zgodovine Slovencev. Slovenci smo imeli svoja ozemlja v Avstro-Ogrski:
1970b
# 20.03.2017 ob 17:15
Prepiranje o oslovi senci.

Če je Teran trenutno največji problem Slovenije, smo zagotovo na konju.
palca
# 20.03.2017 ob 16:37
Miro Junckerju 'zaupa na besedo'.
Da bodo ustavili postopek...
jbzt
# 20.03.2017 ob 16:33
Minister Židan...Dobro jutro !
Stavim,da mu "Ninananamedija" javnomnenjske raziskave kažejo veliko priljubljenost,njega in njegove rdeče SD...
Bivši uporabnik
# 20.03.2017 ob 16:29
Smo verjeli temu staremu pijancu, da bo kaj zrihtu, pa ni nič.Hinavsko je prišel sem potem, ko se je se je že prej pogodil s sosedi, ki so ga znali prav pogostiti. Fuj
yanis
# 20.03.2017 ob 15:56
jasno, Juncker,.. glavno da hodi okoli, se smeje, pove kakšno nesmešno šalo, seksa in je pa še mastno plačan, z zagotovljeno dosmrtno rento. Mislim, kakšni prašiči so tile Evropski birokrati. NImajo niti najmanjšega občutka za pravičnost. Isti obraz je že pokazal z davčnimi ugodnostmi za multinacionalke v Luksemburgu...
Epafrodit
# 20.03.2017 ob 20:00
Evropska komisija je namreč objavila osnutek delegiranega akta, s katerim namerava Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran

Nekateri bodo očitno dobili parcele z vilami ob hrvaški obali...
JANEZ BLOND
# 20.03.2017 ob 17:54
Še en uspeh SD-ja in Smc-ja
oziris.va
# 20.03.2017 ob 16:25
Židan bo verjetno kandidat za predsednika države po tistem, ko bo Borčiju iztekel tretji mandat. ;)
FrenkMate
# 20.03.2017 ob 15:30
Res niste opazili, da je bil Junker takrat pod vplivom terana?
ForwardThinking
# 21.03.2017 ob 02:14
Hrvati nas prehitevajo po obeh straneh. Oni imajo velik support ZDA. Slovencev EU od leta 2009 ne jemljejo več resno, ko vidijo koga imamo na vladi. Sorry ampak tako je. Volit je treba tistega od katerega kot država lahko kaj imamo, ne pa to kar že 70 let vlada tej deželi.

m72# 20.03.2017 ob 21:58
Ne. Na Koroškem je generala Maistra zaj. krščanarska vlada v Lj, mejo s kroati pa so zavozili drnovšek, janša in bavčar.


Koroško smo izgubili, ker se je Maister šel dogovarjat gor dobesedno pijan! In zafural cel sestanek. Resnica je bila 70 let zamolčana in prirejena za potrebe "revolucije".
lamesa
# 21.03.2017 ob 01:59
hefe# 20.03.2017 ob 23:34
Katera mamila pa ti ješ?


Jaz jih ne, razmišljam s svojo glavo, nimam zakajenega uma z enoumjem. Seveda tega ne moreš vedeti ob naših pluralnih, svobodnih, nepristranskih, resničnih medijih. :)
Ampak, ja! :)

In tako kot so Cerar in Židan in Erjavec neki veliki ljudje (v očeh naše propagande) so nule v Evropi!

Verjamem, da je to zdaj nekaj novega in grdo presenečenje za marsikoga.
čak mal noris
# 20.03.2017 ob 19:10
Cerar:"Mi ga ne damo"! Al Hrvate boli k...c za tole izjavo. Luzerji nesposobni.
maxbernie
# 20.03.2017 ob 17:42
Read my lips: hrčki nam bojo vzeli še kraški pršut, kranjsko klobaso, potico, prekmursko gibanco - da o morju niti ne začnem razpredati.
cairns
# 20.03.2017 ob 16:57
Ime sorte grozdja teran se bo lahko uporabljalo..........

Tem bruseljskim birokratom še sedaj ni jasno da sorta grozdja teran NE obstaja.

Večina hrvaških sadik je kupljena v Sloveniji kot sorta refošk.
Kazalo