Erjavec je prepričan, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Foto: PCA
Erjavec je prepričan, da bo Slovenija dobila stik z odprtim morjem. Foto: PCA

V pismu sodišču, ki odloča v morskem mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, sta agentki Slovenije Simona Drenik in Mirjam Škrk zavrnili vse hrvaške očitke, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ). Drugih podrobnosti pa niso navedli.
"Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najuglednejših svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo neki optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem," je dejal zunanji minister Karl Erjavec v pogovoru za lokalno televizijo VTV.
Hrvaška zunanja ministrica je nato po tej izjavi arbitražnemu sodišču poslala pismo, v katerem ga je pozvala, naj pazljivo preuči izjave in ravnanje slovenske strani ter zagotovi, da njihovo dosedanje delo ne bo postavljeno pod dvom. V pismu arbitrom je Pusićeva ocenila, da se s to izjavo "resno postavlja pod vprašaj arbitražni postopek, ki še poteka". "Gre za nesprejemljivo ravnanje slovenske strani, ki je v nasprotju z določili sporazuma o arbitraži, ter za poskus vplivanja na arbitražno sodišče in izid njegove odločitve," je med drugim zapisala v pismu.

Letos je pričakovati odločitev petih arbitrov o meji med državama v skladu z arbitražnim sporazumom iz leta 2009.