Z napovedanimi spremembami bi lahko ostali brez zaščitnih ukrepov proti t. i. groomingu. Foto: Pixabay
Z napovedanimi spremembami bi lahko ostali brez zaščitnih ukrepov proti t. i. groomingu. Foto: Pixabay

Ker so prepričani, da je opustitev zaščite zlorabljenih otrok nedopustna, evropske poslance pozivajo k ureditvi, ki bo še naprej omogočala samodejno zaznavanje zlorab.

Kot so zapisali v Centru za varnejši internet Spletno oko, bi hkrati z napovedanimi spremembami lahko na tem področju ostali brez zaščitnih ukrepov proti nagovarjanju otrok prek spleta za spolne namene (t. i. groomingu).

Zaradi določb o zasebnosti podatkov v direktivi Evropskega parlamenta bi morale glede na trenutno situacijo tehnološke platforme, ki delujejo ali ponujajo storitve v Evropi, konec decembra prenehati avtomatizirane dejavnosti, vključno z odkrivanjem gradiv, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok.

IT-podjetja na svojih strežnikih samodejno s pomočjo tehnologije "hash" prstnih odtisov, kot je PhotoDNA, že vrsto let samodejno zaznavajo identificirana gradiva s spolnimi zlorabami otrok. Tehnologija jim omogoča, da gradiva zaznajo, ne da bi uporabnikom kršila pravico do zasebnosti. Za uspešno omejevanje posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu je tovrstno delovanje izjemnega pomena, so poudarili.

Kot so navedli, ponudniki spletnih storitev letno prijavijo več kot 17 milijonov prostovoljnih prijav spolnih zlorab otrok na spletu odgovornim oblastem prek uporabe tehnoloških orodij za zaznavo spornega gradiva na njihovih spletnih omrežjih. Kot navaja Eurochild, se skoraj tri milijone teh prijav nanaša na spletne vsebine na območju EU-ja.

Spletno oko: Vse več prijav posnetkov spolnih zlorab otrok

Zahteve po začasni pravi izjemi

Po mnenju številnih organizacij za zaščito pravic otrok po svetu je v dani situaciji treba urediti začasno pravno izjemo od direktive. Brez ukrepa bodo namreč tehnološke platforme lahko že zelo kmalu ohromljene pri nadaljnji zaznavi vsebin z zlorabami. O zadevi bo predvidoma v ponedeljek odločal tudi odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta.

Prijavna točka Spletno oko in Središče ZIPOM, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, skupaj s številnimi drugimi mednarodnimi akterji, delujočimi na področju zaščite otrok, pozivata omenjeni odbor in še posebej evroposlance iz Slovenije, naj si prizadevajo za takšno ureditev, ki bo spletnim tehnološkim platformam še naprej omogočala avtomatizirano zaznavanje posnetkov zlorab s pomočjo tehnologije "hash" prstnih odtisov in preprečevanje groomingdejavnosti.

Visok odstotek najmlajših žrtev

S partnerji v okviru mednarodnega omrežja INHOPE si sicer na prijavni točki Spletno oko že 13 let prizadeva za odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok s spleta. Ob tem s posredovanjem informacij organom pregona olajšujejo pregon storilcev teh zlorab in zaščito žrtev.

Po navedbah Spletnega očesa je bilo lani na posnetkih zlorab otrok 57 odstotkov žrtev mlajših od 10 let, 20 odstotkov pa celo od šest let. Če se posnetki ali fotografije trajno ne izbrišejo, to za otroka predstavlja ponovno viktimizacijo in kršitev pravice do osebnega dostojanstva in varstva osebnih podatkov.

V podporo predlogu Evropske komisije za odpravo določb, ki spletnim ponudnikom onemogočajo uporabo spletnih orodij za prepoznavo spolnih zlorab otrok na spletu, so v organizaciji National Center for Missing & Exploited Children pripravili peticijo.