V osnutku sta omenjeni Fajonova in Bratuškova. Foto: BoBo
V osnutku sta omenjeni Fajonova in Bratuškova. Foto: BoBo
Jean-Claude Juncker
Juncker že zaslišuje kandidate za komisarje. Foto: EPA

Na osnutku organigrama, ki ga je pridobil novinar spletnega portala EurActiv Georgi Gotev, je Bratuškova zapisana pod položaj podpredsednice Evropske komisije, ki bi bila zadolžena tudi za komisarski resor za digitalno agendo in inovacijo.

Gre za močan resor, ki naj bi krepil skupno evropsko politiko na področju telekomunikacij, avtorskega prava, varstva podatkov in razdelitve frekvenc. Prav tako zvečer, skoraj sočasno, je nemški tednik Der Spiegel na svoji spletni strani zapisal, da naj bi vodenje tega področja prevzel dosedanji komisar za energetiko Günther Öttinger iz Nemčije, čeprav bi ga nemška kanclerka Angela Merkel rajši videla na položaju komisarja za trgovino, poroča TV Slovenija.

Na seznamu, ki so ga objavili pri britanskem časopisu Financial Times, pa je poleg Bratuškove, ki je vpisana pod isti komisarski položaj, omenjena še slovenska poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, ki je vpisana kot kandidatka za komisarko za carino.

Vsaka država članica ima v najvišjem izvršilnem organu Evropske unije lahko samo enega komisarja. Slovenija je edina članica, ki je v Bruselj poslala imena treh kandidatov. Odhajajoča vlada je v Bruselj poleg Bratuškove in Fajonove kot kandidata poslala še zunanjega ministra Karla Erjavca. Končna odločitev o imenovanju komisarjev je v rokah predsednika komisije.

Pogovori s kandidati že potekajo
Dokument, ki ga je pozno popoldne objavil Financial Times, ima datum 30. avgust, datum drugega osnutka je 2. september. Pri britanskem časopisu opozarjajo, da gre pri njihovem osnutku za dokument s sobotnim datumom, pogovori prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja s kandidati za komisarje pa so se začeli v torek in so v polnem teku, zato bo vsekakor prišlo do sprememb.

Ker je osnutek, ki ga je objavil EurActiv, nastal pozneje, bi lahko sklepali, da je iz nabora Junckerjevih kandidatov iz Slovenije odpadla Fajonova, saj v tem seznamu pod komisarski položaj za carino ni vpisan noben kandidat.

Poleg tega je prihodnji predsednik Evropske komisije v torek že opravil pogovor z Bratuškovo, medtem ko preostala kandidata iz Slovenije, kot so v ponedeljek sporočili iz njegovega kabineta, za zdaj nista predvidena za pogovor z njim.

Nejasnost seznamov
Uhajanja pomembnih dokumentov so v Bruslju po besedah britanskih novinarjev pogosta in občasno služijo za spodbujanje političnih preigravanj. Vseeno ne dvomijo, da je seznam, ki so ga pridobili pri njihovem časopisu, zagotovo pristen, in menijo, da je nastal v Junckerjevem ožjem krogu.

Ob tem še izpostavljajo nepravilnosti, ki jih vsebuje, kot je je omemba dveh kandidatov iz Slovenije, čeprav vsaki članici pripada en komisarski položaj. Ena izmed nejasnosti je tudi, da na obeh seznamih ni omenjenega resorja za širitev.