Neuradno sta se glasovanja vzdržala Senko Pličanič in Samo Omerzel. Foto: BoBo
Neuradno sta se glasovanja vzdržala Senko Pličanič in Samo Omerzel. Foto: BoBo
Komisarski zapleti tudi v ciljni ravnini
Juncker želi Bratuškovo, a je ne želi politika

Malo pred 19. uro so se pojavile informacije, da je vlada na dopisni seji zavrnila seznam evropskih komisarjev, na katerem je tudi Alenka Bratušek. A z ministrstva za zunanje zadeve so nato sporočili, da je vlada seznam potrdila, kar pomeni, da za to ne bo potrebna redna seja. Bratuškova in Karl Erjavec seje nista komentirala.
Predsednik SD-ja Dejan Židan, ki je mimogrede dal svoj glas seznamu treh kandidatov, ki je vključeval tudi Bratuškovo, je na novinarski konferenci, ko še ni vedel, da se dopisna seja nadaljuje, pojasnil, da se odločanje o zadevi prestavi na redno sejo, če so proti predlogu trije ministri. A poslovnik vlade ob tem določa, da lahko ne glede na to predsednik vlade zahteva takojšnjo odločitev vlade na dopisni seji (25. člen, NPB-10).

A tudi če ministri seznama ne bi potrdili, to ne pomeni, da bi seznam padel, je za TV Slovenija poročala Mojca Šetinc Pašek. O komisarjih namreč odloča kvalificirana večina evropskih vlad. Vsekakor pa gre za še en zelo resen znak Junckerju, da se z njegovim izborom Bratuškove slovenska politika ne strinja. Odločitev, kaj bo storil, je v Junckerjevih rokah - slovensko vlado lahko pozove k novemu kandidatu ali vztraja pri Bratuškovi, kljub nasprotovanju države.

Neuradno se pojavljajo tudi opozorila o tokrat resnem konfliktu interesov Bratuškove, saj je zdaj dejansko odločala sama o sebi. Nova vlada bi sicer lahko teoretično, a zgolj če bi imela zares dober razlog - denimo ugotovitev kršitev protikorupcijske zakonodaje pri imenovanju - slovensko kandidatko umaknila in predlagala novo, in to pred zaslišanji pred evropskim parlamentom.

Komisarski zapleti tudi v ciljni ravnini
Juncker želi Bratuškovo, a je ne želi politika