Finančne težave več držav članic, številni begunci iz arabskih držav, sporne poteze predsedujoče Madžarske ..., Evropi ni lahko, a za en dan je vse pozabljeno in se povezava združuje v veselju. Slika je ob tednu Evrope nastala v Varšavi. Foto: EPA
Finančne težave več držav članic, številni begunci iz arabskih držav, sporne poteze predsedujoče Madžarske ..., Evropi ni lahko, a za en dan je vse pozabljeno in se povezava združuje v veselju. Slika je ob tednu Evrope nastala v Varšavi. Foto: EPA
Robert Schuman
Nekdanji francoski zunanji minister Robert Schuman je 9. maja 1950 prebral deklaracijo, s katero je začrtal skupno evropsko pot. Foto: EPA
Viktor Orban
Trenutni predsedujoči Evropski uniji - madžarski premier Viktor Orban. Foto: EPA
Evropa praznuje svoj dan

Schuman je na današnji dan, po predhodnem soglasju nemškega kanclerja Konrada Adenauerja, predstavil deklaracijo o povezovanju evropske proizvodnje premoga in jekla, kjer se je zavzel za oblikovanje organizacije nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi, na podlagi katere je nastala prva od treh skupnosti, ki so pozneje sestavljale Evropsko unijo, Evropska skupnost za premog in jeklo. Iz nje sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

Deklaracija, ki jo je pripravil diplomat Jean Monnet, znan tudi kot "oče Evrope", se je uresničila slabo leto dni pozneje, 18. aprila 1951, ko so k skupnosti za premog in jeklo pristopile Francija, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg in Italija. Schumanov načrt, katerega cilj je bil najprej povezati večni tekmici, Francijo in Nemčijo, in z njunim sodelovanjem na gospodarskem področju po dveh krvavih vojnah zagotoviti mir in stabilnost v Evropi, velja za prvi korak združevanja evropskih držav.

Evropsko unijo sestavlja že 27 držav
Evropska unija se je do danes s prvotne šesterice v petih valovih širitve razširila na 27 držav (poleg ustanovne šesterice so se vanjo vključile še Irska, Velika Britanija, Danska, Grčija, Portugalska, Španija, Avstrija, Švedska, Finska, Slovenija, Poljska, Češka, Madžarska, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Ciper, Malta ter nazadnje leta 2007 še Romunija in Bolgarija), 17 držav pa še dodatno združuje tudi skupna denarna valuta evro.

Kronologija dogodkov

1950 -
Predstavljen načrt za povojno gospodarsko obnovo Nemčije in Francije.
1951 - Francija, Nemčija, Italija, Belgija, Nizozemska in Luksemburg ustanovijo Evropsko skupnost za premog in jeklo (ESPJ).
1957 - Ustanovitev Evropske gospodarske skupnosti (EGS) in Evropske skupnosti za jedrsko energijo (EURATOM).
1967 - Združitev ESPJ-ja, EGS-ja in EURATOM-a v enotno Evropsko skupnost (ES).
1968 - Nastanek carinske unije.
1973 -
Prva širitev: Velika Britanija, Danska in Irska vstopijo v ES.
1979
- Prve neposredne volitve v Evropski parlament.
1981 - Druga širitev: Grčija. Tega leta naj bi se Uniji pridružila tudi Turčija, a je to zavrnila, ker ni hotela v povezavo sočasno kot njena dolgoletna nasprotnica Grčija.
1986 - Tretja širitev: Španija in Portugalska; podpis Enotne evropske listine, ki pomeni korak k enotnemu trgu.
1992 - Maastrichtski sporazum: Pogodba o Evropski uniji.
1995 - Četrta širitev: Švedska, Finska in Avstrija.
1998
- Začetek pogajanj s perspektivnimi kandidatkami iz Srednje in Vzhodne Evrope (t. i. države prvega kroga širitve Unije na Vzhod, med katerimi je tudi Slovenija).
1999 - Uvedba enotnega denarja, evra.
2000 - Pogodba iz Nice: začrtane reforme ustroja razširjene Unije.
2002 -
Konec pogajanj z desetimi državami prvega kroga širitve na Vzhod.
2003 -
Slovesni podpisi pristopnih pogodb v Atenah.
2004
- 1. maj: Pristop 10 novih članic, med njimi Slovenije;
2007
- pristop Bolgarije in Romunije v EU;
2007 - 27 držav EU-ja podpiše Lizbonsko pogodbo, ki spreminja prejšnje pogodbe.

Zamisel o dnevu Evrope si je Evropska unija izposodila pri Svetu Evrope, ki je od leta 1964 kot dan Evrope praznoval 5. maj, in sicer v spomin na ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949. Večina Evropejcev danes 9. maj praznuje kot dan Evrope, ki je tudi eden izmed simbolov Evropske unije, ki ga je v spomin na Schumanovo deklaracijo Svet Evropske unije sprejel na vrhu v Milanu leta 1986.

Številne slovesnosti v vseh državah članicah
V vseh 27 državah članicah Evropske unije, tudi v Sloveniji, se že vrsto dni vrstijo prireditve ob dnevu Evrope. Osrednji evropski festival bo kar dva dni potekal v Firencah, udeležili pa se ga bodo predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, evropska komisarka za izobraževanje Androulla Vassiliou, italijanski notranji minister Franco Frattini, madžarski zunanji minister Janos Martonyi in pa namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško.

Tradicionalna slovesnost z naslovom "Evropa Ljubljani - Ljubljana Evropi" je bila v nedeljo zvečer na Prešernovem trgu. Slovesnost, kjer je kot slavnostni govornik nastopil predsednik republike Danilo Türk, sta pripravila predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Mestna občina Ljubljana, čez dan pa je potekal družabni dogodek z naslovom EU@9maj.info, ki sta ga v okviru tedna Evrope pripravila Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in urad vlade za komuniciranje.

V Hiši Evropske unije v Ljubljani lahko od petka, 6. maja, pa do nedelje, 15. maja, obiščite umetniško instalacijo Transportal, po vsej Sloveniji lahko obiščete Evropsko vas, kjer učenci osnovnih šol na stojnicah predstavljajo značilnosti posameznih držav članic ter skušajo približati bogastvo in raznolikost evropske kulturne dediščine najširši javnosti, informacijska točka Evropske komisije Europe Direct Nova Gorica pa za evropske filmofile že ves teden pripravlja brezplačne projekcije evropskih filmov.

Evropa praznuje svoj dan