Theresa May nadaljuje pogovore s poslanci. Foto: Reuters
Theresa May nadaljuje pogovore s poslanci. Foto: Reuters

Mayeva je dejala, da trenutno še nima zadostne podpore, a da nadaljuje pogovore s poslanci. Želi namreč videti, ali jih lahko prepriča, da bi podprli sporazum, ki so ga dvakrat že zavrnili, poroča BBC. Če parlament sporazuma ta teden ne bo potrdil, bo brexit preložen do 12. aprila, je pojasnila poslancem. Če ga bodo potrdili, pa bo Velika Britanija izstopila 22. maja. Daljša preložitev bi medtem zahtevala sodelovanje na majskih evropskih volitvah.

Ob tem je premierka poudarila, da bo vlada v torek nasprotovala dopolnilu, ki predvideva, da bi parlament v sredo iz rok vlade prevzel nadzor nad svojim delom in izvedel več nezavezujočih glasovanj o možnostih izstopa. Te bi med drugim vključevale sporazum Mayeve, preklic izstopa, drugi referendum in izstop brez dogovora. Namen tega je zgolj ugotoviti, kateri predlog ima podporo poslancev.

Razprava o alternativah načrtu premierke

To bi bil po premierkinih besedah "nedobrodošel precedens". Skeptična je do takšnega pristopa, ki je v preteklosti prinesel "nasprotujoče si" izide ali pa izida sploh ni bilo. Zagotovila je, da bo vlada poslancem zagotovila čas za razpravo o teh alternativnih možnostih. Ne more pa zagotoviti, da bo upoštevala izid tovrstnih glasovanj. Dodala je, da je parlament možnosti, ki so na razpolago, že zavrnil.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je Mayevo pozval, naj prizna, da je njen dogovor o brexitu "mrtev", in naj dopusti nezavezujoča glasovanja. Laburisti bodo dopolnilo o tem, ki ima čezstrankarsko podporo v torek podprli, je poudaril. V torek bo sicer britanska poslanska zbornica razpravljala o alternativah načrtu premierke, zvečer pa bodo o tem tudi glasovali.

Vse glasnejši pozivi k odstopu

Premierka se po tem, ko je EU zaprosil za krajšo preložitev brexita, srečuje tudi s pritiski, naj odstopi. Vse več je namreč namigov, da Mayeva doživlja upor znotraj svoje konservativne stranke, a na Downing Streetu so zavračali možnost, da bi premierka lahko odstopila.

Več konservativnih poslancev naj bi bilo pripravljenih s stisnjenimi zobmi podpreti sporazum, če bi imeli zagotovila, da Mayeva ne bi vodila naslednje faze pogajanj z EU-jem, navaja BBC. Tudi drugi britanski mediji so poročali, da več vladnih ministrov načrtuje upor proti Mayevi.

Vse glasnejši so pozivi k odstopu Therese May. Foto: Reuters
Vse glasnejši so pozivi k odstopu Therese May. Foto: Reuters

Odstop, a kdaj?

Toda v njenem kabinetu na Downing Streetu 10 zavračajo možnost, da bi premierko lahko prepričali o odstopu v zdajšnjih ključnih trenutkih. Velika Britanija je namreč pod precejšnjim pritiskom, saj naj bi se v naslednjih dneh in tednih zvrstilo še nekaj ključnih trenutkov v povezavi z brexitom, ki naj bi se po prvotnih načrtih zgodil 29. marca, torej ta petek.

Nekateri mediji pa poročajo, da je Mayeva v nedeljo nekaterim poslancem, ki podpirajo brexit, dejala, da bo odstopila, če bodo glasovali za ločitveni sporazum z Brusljem. "A ni bila jasna in natančna, kdaj bi se to lahko zgodilo, zato ji številni poslanci niso verjeli," je poročala britanska televizija ITV.

Bruselj pripravljen na brexit brez dogovora

Evropska komisija je medtem končala priprave na brexit brez dogovora. Takšen scenarij sicer ni zaželen, vendar je EU nanj pripravljen, so poudarili v Bruslju. Že od decembra 2017 se pripravlja Evropska komisija na britanski izstop brez dogovora. Objavila je 90 obvestil o pripravljenosti in tri sporočila ter pripravila 19 zakonodajnih predlogov. Evropski parlament in Svet EU-ja sta sprejela ali odobrila 17 predlogov, jih pa morata sprejeti še uradno. Pravočasno naj bi končala tudi preostala dva predloga, so navedli na komisiji.

Bruselj je opozoril, da ukrepi ne bodo ublažili in tudi ne morejo ublažiti celotnega učinka brexita brez dogovora, ne zagotavljajo enakih prednosti kot članstvo v EU-ju ali ugodnih pogojev prehodnega obdobja, kot je določeno v izstopnem sporazumu. Ti predlogi so začasni in imajo omejeno področje uporabe, EU pa jih bo sprejel enostransko. Predlogi niso "minidogovori" in niso bili dogovorjeni z Londonom, so poudarili.