Predsednik Evropskega sveta bi Združenemu kraljestvu predlagal 12-mesečni odlog brexita, ki ga lahko končajo že prej, če bi britanski poslanci sklenili dogovor. Foto: Reuters
Predsednik Evropskega sveta bi Združenemu kraljestvu predlagal 12-mesečni odlog brexita, ki ga lahko končajo že prej, če bi britanski poslanci sklenili dogovor. Foto: Reuters

Do takrat naj bi britanski poslanci sprejeli odločitev glede izstopnega sporazuma iz EU-ja. Ob tem je dodala, da bi se ob sklenitvi dogovora pred tem datumom podaljšanje brexita tudi ustavilo.

"Vlada bo pripravila načrt za ratifikacijo, po katerem bi Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije pred 23. majem 2019, s čimer bi odpovedali evropske volitve (za Združeno kraljestvo). Se bo pa London odgovorno pripravljal na evropske volitve, če izstop do 23. maja ne bo možen," je zatrdila premierka. Evropske volitve bodo potekale med 23. in 26. majem.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v minulih dneh dal vedeti, da je Unija pripravljena na podaljšanje do 22. maja, tako da bi bil brexit pred evropskimi volitvami.

Unija zadržana

V Bruslju in članicah Unije so sicer precej zadržani do britanske prošnje za preložitev brexita do 30. junija. Kot opozarjajo, od Londona pričakujejo predvsem jasen načrt, kako naprej.

Francija zahtevo za preložitev brexita vidi kot preuranjeno ter do vrha EU-ja prihodnjo sredo pričakuje verodostojen načrt, so sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Kot so poudarili, je 27 članic Londonu dalo jasen pogoj, da ob zahtevi za preložitev brexita predloži jasen načrt, kako naprej.

Tudi v Berlinu menijo, da je treba razjasniti še precej vprašanj. "Položaj je težak. V Londonu morajo razjasniti še precej," je dejal nemški zunanji minister Heiko Maas.

Da prošnja Therese May po preložitvi brexita do 30. junija ne odgovarja na ključna vprašanja, je prepričan tudi nizozemski premier Mark Rutte. Prepričan je, da britanski predlog odpira številna vprašanja in bodo pred vrhom EU-ja potrebne intenzivne razprave.

Theresa May EU prosi za nov odlog brexita

Tusk naj bi imel svoj predlog

Še pred tem smo poročali, da naj bi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk Združenemu kraljestvu predlagal 12-mesečno "prožno preložitev" dneva za izstop iz EU-ja.

Po tem načrtu, ki bi ga prihodnji teden na vrhu morali potrditi voditelji EU-ja, bi lahko Združeno kraljestvo zapustilo prej, če bi parlament v Londonu ratificiral ločitveni sporazum, poroča BBC.

Tako bi se Bruselj "zavaroval" pred tem, da bi London izstop iz EU-ja podaljševal tedensko.

Upanje na brexit čez nekaj mesecev

Zunanji minister Jeremy Hunt je dejal, da še vedno upajo v brexit čez nekaj mesecev, da pa bodo morda morali sprejeti daljšo preložitev, če se parlament ne bo mogel dogovoriti za rešitev.

Ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G7 v Franciji je izrazil optimizem, da bo mogoče doseči dogovor o podaljšanju brexita, saj si nihče ne želi brexita brez dogovora, ki bi lahko članice potisnil v recesijo. "Mislim, da to razumejo tako Francozi kot Nemci," je dejal ter napovedal, da bodo v sredo na vrhu EU-ja povedali, da delajo vse, kar je v njihovi moči, in da bodo podali iskreno oceno, ali bo proces obrodil sadove, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Laburisti zahtevajo izvedbo potrditvenega referenduma, ne glede na to, kakšen bo dogovor poslancev. Foto: Reuters
Laburisti zahtevajo izvedbo potrditvenega referenduma, ne glede na to, kakšen bo dogovor poslancev. Foto: Reuters

Poziv k povzročanju problemov v Uniji

Vodja najtrših podpornikov brexita v konservativni stranki Jacob Rees-Mogg je medtem na Twitterju zapisal, da če bi v primeru daljšega podaljšanja brexita "obtičali v EU-ju", bi morali v povezavi povzročati čim več problemov. "Lahko bi dali veto na kakršno koli povečanje proračuna, obstruirali idejo o oblikovanju vojske EU-ja in blokirali integracijske načrte francoskega predsednika Emmanuela Macrona," je zapisal.

Drugi nasprotnik članstva v Uniji med konservativci Bernard Jenkin bi na drugi strani raje videl, če bi država v EU-ju ostala še eno leto, kot pa da sprejme "ponižujoč poraz" izstopnega sporazuma.

Laburisti razočarani

Opozicijska laburistična stranka je medtem izrazila razočaranje, potem ko so se po treh dneh pogovori s konservativci o brexitu končali brez preboja. "Razočarani smo, ker vlada ni ponudila nobenih sprememb ali kompromisa" glede sedanjega načrta o izstopu iz EU-ja, je dejal minister za brexit vlade v senci Keir Starmer.

Pristop vlade jih je razočaral, saj po njegovih besedah ne želi nobenih sprememb v besedilu politične izjave o načrtih za prihodnje odnose z Unijo. "Kompromis zahteva spremembe," je dejal, kljub temu pa izrazil pripravljenost na nadaljevanje pogovorov.

Iz vlade so na drugi strani zatrdili, da so v pogovorih predstavili resne predloge in da so pripravljeni na spremembe v politični izjavi, ki bi prinesle dogovor, ki bi bil sprejemljiv za obe strani.

Združeno kraljestvo bi moralo EU zapustiti 12. aprila, prvi datum za izstop je bil 29. marec, a je britanska premierka pojasnila, da britanski poslanci in poslanke potrebujejo več časa za sklenitev dogovora in izognitev brexitu brez dogovora. Ta možnost je namreč najslabša tako za EU kot za Združeno kraljestvo, predvsem z vidika poslovanja.

Britanci brez vizumov za krajša potovanja

Evropski parlament je medtem sprejel zakonodajo, ki bo britanskim državljanom tudi po brexitu omogočila brezvizumsko potovanje po schengenskem območju, in sicer 90 dni v 180-dnevnem obdobju. A le pod pogojem, da bo London enako naredil za državljane EU-ja.

Dogovor je bil sklenjen v torek, danes je bil potrjen v parlamentu, kjer sta zanj glasovala 502 poslanca, 81 pa jih je bilo proti. Zdaj ga mora potrditi še Svet Evropske unije.