"Imamo nekaj, kar je neprecenljivo: vladavino prava, svobodo, demokracijo, odprtost za številne načine življenja. To je nekaj, česar mladi ne morejo najti na Kitajskem ali v Rusiji," je dejala naslednja predsednica Evropske komisije. Foto: Reuters

Evropska unija mora prevzeti aktivnejšo vlogo v svetovni politiki, če želi zaščititi svoje interese, je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle (DW) dejala Ursula von der Leyen.

"Na eni strani to pomeni, da moramo okrepiti mišice na področjih, kjer smo se dolgo zanašali na druge, recimo na področju varnostnih politik," je dejala nekdanja nemška obrambna ministrica. "To pomeni tudi uporabljati našo obstoječo moč na bolj ciljan način na področjih, ki zadevajo evropske interese".

V prihodnosti naj evropski partnerji pričakujejo močnejša stališča Unije, saj prejšnja strategija uporabe "mehke moči" ni več zadostna v današnjem svetu, je dejala.

V novi komisiji bo tudi resor, ki naj bi skrbel za
V novi komisiji bo tudi resor, ki naj bi skrbel za "zaščito evropskega načina življenja". Foto: Reuters

Do izjave naslednice Jeana-Clauda Junckerja je prišlo pred 30. obletnico padca berlinskega zidu in dan po pozivu trenutne nemške obrambne ministrice Annegret Kramp-Karrenbauer k aktivnejši vojaški vlogi Nemčije v svetu.

Področje, na katerem lahko začne EU bolj "kazati mišice", je odnos do Kitajske, je dejala Ursula von der Leyen. "Lahko vplivamo na pogoje, pod katerimi poslujemo," je dejala in dodala, da bo Unija zagotovila, da bodo kitajska podjetja, ki poslujejo v EU-ju, "prav tako spoštovala naše standarde".

Kitajska je pomemben trgovski partner EU-ja, EU pa je največji trgovski partner Kitajske.

Glede zveze Nato, ki jo je pred kratkim kritiziral francoski predsednik Emmanuel Macron, je Ursula von der Leyen dejala, da se je "pokazala kot odličen ščit svobode".

Brexit je "okrepil enotnost EU-ja"

Glede procesa izstopanja Združenega kraljestva iz EU-ja je dejala, da je bil "šok", a da je tudi zbližal ostale članice. "Naj se sliši še tako paradoksalno, je šola brexita okrepila našo enotnost," je dejala.

Britansko turbulentno izstopanje iz Unije je pokazalo, kaj pomeni zapustiti EU, pa tudi, koliko vsaki državi koristi članstvo, je dejala Ursula von der Leyen.

Evropa kot "podnebno nevtralni kontinent"

Za Unijo želi tudi, da postane svetovni voditelj v boju proti podnebnim spremembam. Do leta 2050 mora Evropa postati "podnebno nevtralni kontinent", je dejala. Ta cilj namerava narediti pravno zavezujoč s prvim vseevropskim zakonom o zaščiti podnebja.

Evropa sicer proizvede "le" devet do deset odstotkov svetovnih izpustov ogljikovega dioksida, po njenih besedah pa lahko postane vodilna na področju tehnologije z nizkimi izpusti ogljikovega dioksida. "Vlaganje v podnebje je lahko dobičkonosno in trajnostno," meni.