Ursula von der Leyen je razdelitev komisarskih resorjev predstavila prejšnji teden. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen je razdelitev komisarskih resorjev predstavila prejšnji teden. Foto: Reuters

Na naziv resorja, ki ga je Nemka dodelila nekdanjemu glavnemu govorcu komisije, Grku Margaritisu Schinasu, se vrstijo kritike, med drugim iz Evropskega parlamenta, nekaterih članic Unije ter organizacij za zaščito človekovih pravic, češ da odseva ksenofobno retoriko, ki jo uporabljajo skrajno desne skupine.

"Očitno je ta teden stekla razprava o pomenu in konceptu tega izraza. To je dobro. In to je razprava, ki mora ostati odprta," je v uvodniku, objavljenem v več izdajah evropskih časopisov, zapisala von der Leynova. Priznala je, da so besede pomembne in da je za nekatere "evropski način življenja" političen termin. "A ne moremo in ne smemo dovoliti, da nam drugi vzamejo jezik. Tudi to je del tega, kar smo," je dodala.

Sorodna novica Šarec o resorju za krizno upravljanje: "To je dober resor"

"Naš način življenja treba varovati in gojiti"

Omenila je tudi 2. člen Pogodbe o EU-ju, da Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, vladavine prava ter spoštovanju človekovih pravic, vključno s pravicami manjšin. "Videli smo tuje sile, ki so se od zunaj vmešavale v naše volitve. In videli smo domače populiste s poceni nacionalističnimi slogani, ki so nas skušali destabilizirati od znotraj. Tem silam ne smemo dovoliti, da ugrabijo definicijo evropskega načina življenja. Oni želijo, da bi jo razumeli ravno nasprotno od njenega pomena," je še zapisala.

Po njenih besedah bi morali biti ponosni na naš evropski način življenja v vseh njegovih oblikah in dimenzijah ter bi ga morali nenehno ohranjati, varovati in gojiti. "Zato je bilo to eno od šestih vodilnih načel v mojih političnih smernicah, ki so julija dobile podporo Evropskega parlamenta," je poudarila von der Leynova.

Navedla je še, da je bilo za evropski način življenja treba plačati visoko ceno in veliko žrtvovati. "Tega ne bi smeli imeti za samoumevno – ni ne dano ne zagotovljeno. Dokaz je, da naš način življenja nenehno izzivajo nasprotniki Evrope tako od znotraj kot od zunaj."