Nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen države poziva k predlaganju kandidatk. Foto: Reuters
Nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen države poziva k predlaganju kandidatk. Foto: Reuters

Iz Evropskega parlamenta medtem prihajajo informacije, da sta zaslišanji dveh novih kandidatov predvideni 14. novembra.

Ursula von der Leyen je poslala pismo britanskemu premierju Borisu Johnsonu, v katerem ga poziva, naj predlaga kandidatko oziroma kandidata za položaj evropskega komisarja, je v svojem prvem nastopu pred bruseljskimi novinarji povedala govorka prihodnje komisije Dana Spinant.

Odgovor iz Londona nova predsednica komisije pričakuje čim prej, tako da bi lahko Evropski parlament o njeni ekipi glasoval še novembra, je poudarila govorka.

Kot vse preostale članice Ursula von der Leyen tudi London spodbuja, naj predlaga žensko.

Romunska kandidatka Adina Valean

Potem ko je romunska vlada novega, desnosredinskega premierja Ludovica Orbana za kandidatko in kandidata za evropsko komisarko oziroma komisarja predlagala Adino Valean in Siegfrieda Muresana, je Ursula von der Leyen po pogovorih z obema izbrala Adino Valean. Dodelila ji je resor za promet, so potrdili v komisiji. Oba sta sicer evropska poslanca iz vrst konservativne Evropske ljudske stranke (EPP).

Nova predsednica komisije si je za cilj zadala spolno uravnoteženo komisarsko ekipo, v kateri je trenutno 15 moških in 12 žensk. Adino Valean čaka še zaslišanje v Evropskem parlamentu, ki bo predvidoma naslednji četrtek.

Poziv Londonu, naj predlaga kandidata za evropskega komisarja

Še pred tem naj bi se v torek na izredni seji sestal odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (Juri), ki ugotavlja morebitno navzkrižje interesov pri komisarskih kandidatih. Zeleno luč odbora morata poleg romunske kandidatke dobiti še francoski in madžarski kandidat.

Predlog kandidata za komisarja je bil ena od prvih odločitev nove vlade, ki ji je romunski parlament v ponedeljek izglasoval zaupnico.

Notranjepolitična kriza v Romuniji je sicer eden od razlogov za zamik pri oblikovanju ekipe komisije.

Iz Evropskega parlamenta prihajajo prve informacije o zaslišanjih novih kandidatov. Evropski poslanec Marian Marinescu, član parlamentarnega odbora za promet, je sporočil, da je zaslišanje prihodnjega kandidata oziroma kandidatke za komisarja za promet predvideno 14. novembra ob 15. uri. Imen ni omenil.

Ursula von der Leyen je Madžara Oliverja Varhelyija potrdila kot komisarskega kandidata, ni pa opredelila njegovega resorja. Po neuradnih namigih kaže, da bi lahko Madžaru dodelila resor za promet, romunski kandidatki oziroma kandidatu, ki za zdaj še ni potrjena oziroma potrjen, pa resor za širitev.

Neuradno je iz Evropskega parlamenta slišati, da je 14. novembra predvideno tudi zaslišanje francoskega komisarskega kandidata Thierryja Bretona, ki ohranja "super" resor za notranji trg, dodeljen že njegovi predhodnici, padli kandidatki Sylvie Goulard.

Po Bruslju pa krožijo tudi neuradne ocene, da nova Evropska komisija, ki bi morala začeti mandat z novembrom, morda ne bo začela delati niti decembra, kar je trenutni ciljni datum, temveč januarja ali morda celo februarja.