Juncker naj bi si kot slovensko kandidatko za komisarko želel Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Juncker naj bi si kot slovensko kandidatko za komisarko želel Alenko Bratušek. Foto: BoBo
Jean-Claude Juncker
Juncker čaka še na predloge iz Italije, Nizozemske, Romunije, Belgije in Slovenije. Jih bo prejel pravočasno? Foto: EPA
Desnica želi svojega kandidata
V Bruselj seznam štirih kandidatov za komisarja
Juncker si za komisarko želi Bratuškovo

Diplomatski viri iz Bruslja poročajo, da naj bi Bratuškova kot izkušena političarka in ženska dobila celo enega izmed podpredsedniških položajev v novi komisiji, a je težava v tem, da vlada (in politika na splošno) ni enotna glede tega, koga bi poslala v Bruselj.

Bratuškova bo skušala iskati konsenz
Iz kabineta premierke v odhodu so sporočili, da bo skušala Bratuškova v predpisanih rokih opraviti pogovore in doseči konsenz glede imen oz. liste kandidatov za evropskega komisarja. "Pomembno je, da v Bruselj pošljemo ime, ki lahko kompetentno opravlja nalogo komisarja in ki bo Sloveniji zagotovilo pomembno komisarsko mesto," so zapisali v kabinetu in dodali še, da če želi Slovenija dobiti močno mesto v komisiji, je pomembno, da to stori v predpisanih rokih, torej do konca tega tedna.

Glede informacij, da naj bi si Juncker v komisiji želel prav Bratuškovo, so v premierkinem kabinetu zapisali, da k tem nimajo veliko dodati. Na drugi strani pa omenjenih informacij nočejo komentirati v Stranki Mira Cerarja, kjer so v torek za komisarja javno podprli Janeza Potočnika, ki je po njihovem prepričanju daleč najprimernejši, saj je kot evropski komisar že uveljavljen, Slovenija pa potrebuje polno operativnega komisarja in nekoga, ki bo imel v evropskih krogih velik vpliv.

Če bi novi stari komisar znova postal Potočnik, kar bi bil njegov tretji mandat, bi tudi on verjetno dobil enega izmed podpredsedniških položajev v komisiji. Do zdaj je tri mandate v komisiji imela le luksemburška predstavnica Viviane Reding, ki je v tokratnem mandatu prav tako ena izmed podpredsednic komisije.

Kot vse kaže, v Bruselj štiri imena
Tako kot Bratuškova pa tudi Potočnik nima zadostne podpore v vladnih vrstah. Zagotovo naj bi ga podprli le poslanci Državljanske liste, prvak DeSUS-a je dejal, da je tudi sam med kandidati za komisarja, v SD-ju pa so predlagali tri imena.

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi vlada v četrtek tako potrdila predlog štirih kandidatov za evropskega komisarja, na listi naj bi tako bili premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka Tanja Fajon, prvak DeSUS-a Karl Erjavec in dosedanji komisar Janez Potočnik. Med njimi bo nato izbral sam Juncker in v tem primeru bi verjetno Bratuškova imela največ možnosti. Tanja Fajon je potrdila, da je dala soglasje h kandidaturi za komisarko.

Če ne bo vsaj devet žensk, bo EP imenovanje zavrnil
Svoje predloge za komisarske kandidate je do zdaj Junckerju posredovalo 23 držav. Poleg slovenskega kandidata novi predsednik čaka še na predloge iz Italije, Nizozemske, Romunije in Belgije, a se čas izteka, saj morajo članice predloge posredovati do konca meseca, torej do četrtka.

Med predlaganimi kandidati so za zdaj samo tri ženske, Čehinja Vera Jourova, Bolgarka Kristalina Georgieva in Švedinja Cecilia Malmström, kar pa je premalo. Evropski parlament je namreč napovedal, da bo, če Juncker v ekipi ne bo imel dovolj žensk, najmanj devet, kolikor jih je v sedanji komisiji, moral nekatere predloge zavrniti in pozvati k novim imenovanjem.

Ob tem je iz Bruslja slišati, da lahko članice predlagajo več kandidatov ali kandidatk, kot je to storil tedanji luksemburški premier Juncker v času oblikovanja ekipe Romana Prodija, in končno izbiro prepustijo predsedniku komisije.

Desnica želi svojega kandidata
V Bruselj seznam štirih kandidatov za komisarja
Juncker si za komisarko želi Bratuškovo