Ali se evropskemu komisarju Janezu Potočniku obeta še tretji mandat v Bruslju? Foto: BoBo
Ali se evropskemu komisarju Janezu Potočniku obeta še tretji mandat v Bruslju? Foto: BoBo

"Stranka Mira Cerarja v skladu s sklepom izvršnega odbora stranke priporoča Vladi Republike Slovenije, naj za evropskega komisarja predlaga Janeza Potočnika," so objavili na spletni strani SMC-ja.

Pri najverjetnejšem novem mandatarju Miru Cerarju potekajo koalicijska pogajanja s petimi potencialnimi strankami nove vladne koalicije, vendar je na temo novega evropskega komisarja Cerar spregovoril le z Alenko Bratušek.

Pojasnil ji je, da bi bil dozdajšnji evropski komisar Janez Potočnik za SMC najprimernejši za nadaljevanje te funkcije, in ji navedel tudi nekatere razloge.

Bratuškova pa je razložila, da pač v Sloveniji premoremo še kakšnega drugega kandidata za evropskega komisarja. Potočnik ima po njenem mnenju sicer tako politične kot strokovne izkušnje, vendar je razočarana nad tem, da Cerarju za to mesto "ni uspelo najti ženske".

Premierka Alenka Bratušek je ob tem napovedala, da se bo vlada o predlogu še usklajevala.

Komisar bi bil tudi Erjavec
Čeprav vodja DeSUS-a Karel Erjavec ne skriva, da ga zanima tudi komisarski stolček, se o tem s Cerarjem nista pogovarjala. "Za zdaj ne vem, kako je s tem. Treba bo počakati, kakšna bo sprejeta odločitev na vladi. Vemo, da se mudi, res pa je tudi, da pričakujemo tudi od SMC-ja, da poda namig, kaj je tisto, kar bi oni predlagali. Dobro je, da ima komisar čim širše soglasje, glede na to, da vidimo, da dnevi tečejo, da je predsednik komisije Juncker povedal, da si želi do konca tega tedna tudi iz Slovenije ime komisarja, se bojim, da se lahko ta zgodba še zaplete v teh dneh," je pojasnil.

Na novinarsko vztrajanje pa je le odgovoril: "Res pa je, da sem nekako tudi kandidat, zlasti ko gre za področje širitve, saj sem v preteklih mesecih iz Bruslja večkrat dobil namig v tej smeri, vendar to ne pomeni, da je s tem že podan konkreten predlog, o tem bo pač odločala vlada."

Potočnik se je že zahvalil
Sedanji slovenski evropski komisar Janez Potočnik se je že zahvalil SMC-ju za izkazano zaupanje in podporo, potem ko ga je ta stranka danes priporočila vladi kot edinega slovenskega kandidata za komisarja v prihodnji Evropski komisiji.

"Zahvaljujem se Stranki Mira Cerarja za današnje izkazano zaupanje kakor tudi ljudem za podporo, ki je bila razvidna iz nedavnih javnomnenjskih raziskav. To zaupanje in podporo razumem kot priznanje za dosedanje trdno in pošteno delo," je zapisal Potočnik

"V primeru formalnega predloga Slovenije za mojo kandidaturo bom seveda z enakim pristopom in delom, ki bo tako v korist Evropske unije kot tudi Slovenije, odgovorno nadaljeval tudi v prihodnje," je še dodal.