Jean-Claude Juncker si imena kandidatov želi do konca tedna. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker si imena kandidatov želi do konca tedna. Foto: EPA
Alenka Bratušek
Načrte predsednice vlade, Alenke Bratušek, da bi bila predlagana za komisarko, so koalicijski partnerji prekrižali že prejšnji teden, ko so zahtevali, da pri imenovanju sodeluje tudi zmagovalka volitev, stranka Mira Cerarja. Foto: BoBo

Slovenija nima predpisanega postopka za določitev kandidata za evropskega komisarja. To imenovanje opravlja vlada, doslej kar predsednik vlade s potrditvijo ministrov. Tu pa nastopita dve zadregi. Prva je, da bi bilo samovoljno in sporno, če bi predsednica vlade Alenka Bratušek imenovala samo sebe. Potrebuje vsaj podporo koalicijskih partnerjev, ki pa je očitno nima, saj koalicija zahteva, da vlada upošteva tudi predlog zmagovalke volitev, stranko Mira Cerarja (SMC).

To pa je druga zadrega. Do predlaganja kandidata za evropskega komisarja namreč prihaja v času med odhajanjem ene in oblikovanjem druge vlade, katere mandat bo sovpadel z delom Junckerjeve komisije. Zmagovalna SMC želi za komisarja predlagati nestrankarskega kandidata, čeprav so komisarji iz drugih držav običajno politiki, torej strankarski ljudje, vendar z izkazano evropsko zavezanostjo, splošno podkovanostjo in osebno neodvisnostjo.

Omenimo še predlog Jožefa Horvata iz Nove Slovenije, da bi premierka na pogovor o kandidatu poleg SMC-ja povabila predstavnike zmagovalnih strank majskih volitev v Evropski parlament, to je NSi, SDS in SLS.

Iskanje bi lahko padlo celo na novo vlado
Kakor koli, način iskanja komisarja bo letos vsekakor drugačen. Imena o kandidatih pa bodo krožila danes na sestanku koalicijskih partnerjev in tekom tedna v pogajanjih z Mirom Cerarjem o sestavi nove vlade. Še vedno so v igri Alenka Bratušek, Rado Genorio, Janez Potočnik, položaj naj bi zanimal tudi Karla Erjavca. Gre za izrazito politično imenovanje, iz katerega je očitno že izpadel Marko Pavliha, ki ga sicer kot kandidata za komisarja podpirajo zveneča pravniška imena in nevladne organizacije. Če se bo pri iskanju imena zapletlo, je mogoče, da bo morala celoten postopek opraviti nova vlada.

Anketa Dela: Komisar naj bo Potočnik
Kar 85 odstotkov sodelujočih v anketi Dela meni, da bi morala novega evropskega komisarja imenovati nova vlada, le sedem odstotkov pa, da naj komisarja imenuje vlada, ki se poslavlja.

Med kandidati za komisarja, ki se pojavljajo v javnosti, se za 39 odstotkov vprašanih zdi najprimernejši dosedanji evropski komisar Janez Potočnik.

Potočniku sledi evropski poslanec SDS-ja Milan Zver (14 odstotkov), tretja pa je evropska poslanka SD-ja Tanja Fajon (11 odstotkov). Milana Zvera podpira večina (53 odstotkov) podpornikov stranke SDS.

38 odstotkov anketirancev tudi meni, da bi bilo prihodnja imenovanja bolje prepustiti DZ-ju, in ne vladi. Da mora odločitev imenovanja komisarja ostati v pristojnosti vlade, pogosteje od drugih menijo podporniki stranke SMC (35 odstotkov).

Naročnik ankete je bilo uredništvo Dela. Anketiranje, ki ga je opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik, je potekalo na reprezentativnem vzorcu 419 odraslih državljanov.

Maja Derčar, Radio Slovenija