Weber je najverjetnejši naslednji predsednik Evropske komisije. Foto: Reuters
Weber je najverjetnejši naslednji predsednik Evropske komisije. Foto: Reuters

Weber je dejal, da ljudje v kritiki Evrope včasih pozabijo, kaj je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih dosegla za evropske državljane – da je EU zdaj združen na načelih svobode in miru. "Ponosni smo na današnjo Evropo," je poudaril in dodal, da je EU v dobri formi, a je potreben sprememb, pri čemer ima EPP jasne ideje, kako Evropo reformirati.

Zavzema se za to, da bi v Evropi ustvarili več bolje plačanih služb za izboljšanje kakovosti življenja. Drugo ključno načelo EPP-ja pa je močna in stroga mejna kontrola za preprečitev nezakonitih migracij.

"Evropejcem predstavljamo jasno vizijo prihodnosti, med levico in med nacionalisti," je poudaril Weber in navedel tudi nekaj konkretnih zavez EPP-ja, med njimi denimo to, da če bo on predsednik Evropske komisije, bo končal pogovore za članstvo Turčije, saj meni, da ta ne more biti članica EU-ja.

Ob bližajočih se evropskih volitvah je Weber poudaril, da imajo volivci, ki volijo stranke družine EPP, vpliv v Evropskem parlamentu, saj gre za trenutno najmočnejšo skupino.

Skrbi pa ga morebitna nizka volilna udeležba in da bi večino na tokratnih volitvah dobili nacionalisti, ki bi zavrnili sodelovanje. "Tako lahko končamo v nacionalistični, egoistični Evropi, zato je ključno, da gredo ljudje na volitve podpret proevropske stranke," je pozval.

Slab zgled brexita

Spomnil je, da ima Evropa dober dokaz, kaj se zgodi v primeru uničenja ali izstopa iz EU-ja, za katerega se zavzemajo radikalne stranke. "Britanski volivci so sledili populističnemu pristopu teh strank in zdaj izkušajo, kaj to pomeni – veliko ekonomsko negotovost v Veliki Britaniji in vsakodnevni politični kaos v Londonu," je navedel in dodal, da so zato temelji EPP-ja, da se držijo evropskega ideala in delajo skupaj: lahko imamo močno nacionalno pozicijo, potem pa pridemo v Evropo in najdemo kompromis.

Weber, ki je danes v Sloveniji tako na obisku NSi-ja kot tudi SDS-a in SLS-a, ki sta prav tako članici evropske družine EPP, je odgovarjal tudi na vprašanja o usodi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz, ki ji grozi izključitev iz EPP-ja. Kot je poudaril, so trenutno v dialogu s Fideszom.

Poudaril je, da Fideszov napad na evropske institucije in EU za EPP ni sprejemljiv, saj je ta proevropska stranka, ki ne more sprejeti, da njena članica vodi kampanjo proti EU-ju. Zato več strank v EPP-ju poziva k zamrznitvi članstva ali izključitvi Fidesza iz EPP-ja.

"Fideszu smo jasno povedali, kaj morajo narediti, če želijo ostati v naši družini. Potrebujemo namreč dokaz, da spadajo v EPP in da imamo enotne poglede na prihodnost Evrope," je dejal Weber in dodal, da je žogica na strani Budimpešte.

Poudaril je, da v današnji Evropi bolj kot kadar koli potrebujemo pogovore in dialog za boljše medsebojno razumevanje. Za to se morata potruditi obe strani, je dejal in napovedal, da bo zato prihodnji teden znova obiskal Madžarsko.

Tonin podpira Webra

Dogajanje v povezavi s Fideszom je komentiral tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin. Poudaril je, da v njihovi stranki podpirajo pogoje, ki jih je postavil Weber, in sicer, da Fidesz prekine kampanjo, da se opraviči politični družini in da uredi delovanje univerze v Budimpešti. Tonin meni, da so vsi ti pogoji sprejemljivi in da jih Fidesz lahko uresniči.

"Ker se zavedamo objektivnih okoliščin, da je do 20. marca vse to tehnično nemogoče urediti, smo v NSi-ju sprejeli odločitev, da gremo najprej v zamrznitev članstva in da damo Fideszu drugo priložnost, da se vendarle vrne v okrilje vrednot EPP-ja. Če so to pripravljeni storiti, potem vidimo možnost skupnega nadaljevanja naše poti, sicer ostane le izključitev," je dejal Tonin in dodal, da je zdaj vse odvisno od Fidesza. "Če se odločijo, da želijo ostati v EPP-ju, bodo to storili, če je to samo igra, pa bomo delovali v smeri njihove izključitve," je sklenil.