Novico o spremembi plakatov je sporočil vodja kabineta premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas. Potem ko so ga povprašali o ultimatu vodje EPP-ja in vodilnega kandidata stranke na evropskih volitvah Manfreda Weberja, ki je Orbanu postavil tri pogoje, če želi s svojo stranko ostati del EPP-ja, je Gulyas povedal, da bodo plakate zamenjali prihodnji teden.

Plakate, ki so povzročili ogorčenje, bodo prihodnji teden zamenjali. Foto: Reuters
Plakate, ki so povzročili ogorčenje, bodo prihodnji teden zamenjali. Foto: Reuters

Tako bodo plakate, na katerih je nasmejani predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v družbi milijarderja Georgea Sorosa, poleg pa so napisi, da voditelji EU-ja sledijo Sorosevim ukazom, naj "izvedejo poskusne projekte priseljevanja z afriškimi državami, uvedejo obvezne kvote o porazdelitvi migrantov in zmanjšajo finančno pomoč državam, ki nasprotujejo migracijam", zamenjali s plakati, na katerih madžarska vlada poziva k dvigu rodnosti.

MMCpodrobno o Madžarski

"Če govorimo o plakatih, je vlada potrdila načrt o zaščiti družine, tako da bodo od prihodnjega tedna na ogled plakati na to temo," je dejal Gulyas. Ob tem je zavrnil odgovor na večkrat zastavljeno vprašanje, kakšne bodo nadaljnje faze kampanje pred evropskimi volitvami. Glede tega je dejal le, da "vas bom o tem obvestil prihodnji teden".

Preden je Weber v torek postavil ultimat Orbanu, je ta za nemški časopis Sonntag dejal, da bodo podobo Junckerja na spornih plakatih v nadaljnji fazi zamenjali s fotografijo prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa.

Fidesz je znotraj EPP-ja
Medtem je osrednji provladni dnevnik Magyar Nemzet Fidesz pozval, naj izstopi iz EPP-ja, ker naj bi ta zanemaril svoje osnovne vrednote in se "ga ne da razlikovati od socialistov ali liberalcev". "Prišel je čas, da Fidesz prekine ponižujoč odnos z EPP-jem," je v uredniškem komentarju zapisano v današnji izdaji časopisa. "EPP ni več stranka Helmuta Kohla." Po Orbanovih besedah je bil Kohl tisti, ki je pozval stranko, naj se pridruži EPP-ju. Gulyas je za časopis dejal, da želi Fidesz ostati znotraj EPP-ja. "Fidesz je član Evropske ljudske stranke in želi ostati član EPP-ja," je Gulyas dejal v odgovor na pisanje dnevnika, ki se zavzema, da bi se stranka priključil evropskim nacionalistom.

Ob tem je tudi potrdil, da se Fidesz ne pogovarja z nobeno drugo stranko zunaj EPP-ja, za katero je dejal, da ostaja najboljša platforma za uresničitev ciljev demokratsko-krščanske politike.

Fidesz bo umaknil plakate