Parlament je resolucijo potrdil s 436 glasovi za in 241 proti, je prek Twitterja sporočil slovenski evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Foto: Reuters
Parlament je resolucijo potrdil s 436 glasovi za in 241 proti, je prek Twitterja sporočil slovenski evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Foto: Reuters

Glasovanje bi parlament po prvih načrtih moral opraviti že na junijski seji, a so ga takrat v zadnjem trenutku umaknili z dnevnega reda. Sporen je bil predvsem del, ki se nanaša na mehanizem za reševanje sporov med vlagateljem in državo ISDS. Resolucijo so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA podprli poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), liberalci (Alde) in del socialistov (S&D).

Evropski poslanci so tokrat podprli resolucijo, ki zahteva, da je ISDS izločen iz sporazuma in da ga nadomesti nov sistem. Poročevalec o tej temi, predsednik odbora parlamenta za zunanjo trgovino Bernd Lange (S&D), je poudaril, da novo besedilo prinaša več jasnosti.

"ISDS je mrtev, zasebno reševanje sporov je stvar preteklosti in parlament ga ne vidi več kot alternativo v trgovinskih sporazumih. ISDS mora biti nadomeščen z javnim sodiščem. Potrebujemo javno imenovane sodnike, potrebujemo jasen evropski mehanizem in kodeks za sodišče. Gre za popolnoma nov sistem," je poudaril Lange.

Fajon: Resolucija ni slab kompromis
Resolucija ni slab kompromis, je menila slovenska evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). "Ni pa tudi dovolj močno sporočilo evropskim pogajalcem, zato resolucije nisem ne zavrnila ne podprla," je sporočila po glasovanju. Sprejeto besedilo po njenem prepričanju komisiji pušča preveč proste roke, občutljive dele pa je mogoče razumeti različno. Glavna skrb je še vedno ISDS. "Žal me kompromis v resoluciji ni prepričal, da imamo za izključitev ISDS-ja iz TTIP-ja zadostna jamstva," je zapisala.

Fajonova je poudarila, da Evropski parlament danes ni glasoval o TTIP-ju, ampak o pogajalskem mandatu Evropski komisiji. "Odločitev, ali bomo podprli sporazum TTIP, bo prišla na vrsto veliko pozneje in šele takrat se bom na podlagi končnega besedila odločala za ali proti," je še poudarila.

Do današnjega glasovanja je bil bolj oster Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem), ki je menil, da je bila podeljena licenca za uresničitev slabih napovedi. "Trgovanje z našo prihodnostjo se žal nadaljuje," je zapisal na Twitterju. Sam je glasoval proti.

Nasprotovanje civilne družbe
Nasprotovanje celotnemu sporazumu TTIP so že v ponedeljek izrazili predstavniki civilne družbe. Evropsko zavezništvo Stop TTIP je namreč na poslance naslovilo odprto pismo, v katerem pozivajo k zaustavitvi pogajanj o TTIP-ju na podlagi trenutnega pogajalskega mandata ali vsaj izključitvi ISDS-ja iz njega.

Mreža Stop TTIP je v preteklih mesecih zbral več kot 2,3 milijona podpisov pod spletno peticijo zoper sklenitev TTIP-ja in proti ratifikaciji gospodarskega in trgovinskega sporazuma (Ceta) s Kanado. 11.029 podpisov je prišlo iz Slovenije.

Na glasovanje so se odzvali v nevladni organizaciji Greenpeace in med drugim poudarili, da načrti o novem mehanizmu niso dovolj natančni, prav tako pa bodo vanje težko privolili v ZDA. Še vedno bi po njihovem mnenju tak mehanizem omogočil korporacijam, da izpodbijajo okoljsko, družbeno in zdravstveno zaščito. Predlagana reforma ISDS-ja je zgolj površinska, so bili kritični.