Študenti in mladi bi v Sloveniji osnovne simbole EU-ja lahko poznali veliko bolje. Foto: MMC RTV SLO
Študenti in mladi bi v Sloveniji osnovne simbole EU-ja lahko poznali veliko bolje. Foto: MMC RTV SLO

Informacij o delovanju Evropske unije, njenih organih, članicah in vseh drugih podrobnostih v medijih (sploh na medmrežju) kar mrgoli.

Med predvolilno kampanjo evropskih volitev je bila razprava o ozaveščenosti ljudi o kandidatih in delovanju Evropskega parlamenta ter evropskih temah še veliko bolj okrepljena. V MMC-ju smo z namenom podati državljanom čim več informacij oblikovali poseben podportal - Evropske volitve.

12 zvezdic na zastavi EU-ja? Kaj to pomeni? Hmmmm ...
Kljub temu (kot je razvidno iz spodaj objavljenih videoposnetkov) naključni slovenski državljani simbolov Evropske unije, dneva vstopa Slovenije v EU in drugih osnovnih informacij o EU-ju ne poznajo prav dobro.

Vabimo vas, da si ogledate anketo, ki smo jo posneli v zadnjih dneh meseca maja. S starejšo populacijo smo kramljali na ljubljanski tržnici, dijake in študente pa smo ustavili pred pravno fakulteto ter njeno neposredno bližino.

Oborožite se z informacijami in preudarno "izberite" svojo prihodnost
Le še do 7. 6. 2009, ko se bodo odprla volišča, imate čas, da se dobro oborožite z informacijami o evropskih volitvah, predvsem pa o kandidatih, ki jih boste lahko neposredno volili v Evropski parlament.

Ne pozabite: vsak glas šteje, tudi vaš! Vsak posameznik z aktivno volilno pravico odloča o svoji prihodnosti, zato si vzemite nekaj časa in se dobro seznanite s kandidati in z njihovo opredelitvijo ter prihodnjim delovanjem v Evropskem parlamentu.


Tanja Mojzer, MMC-jeva novinarka ankete

Nekaj strani, kjer lahko osvežite (ali prvič pridobite) informacije o EU-ju:
- Uradna stran EU v slovenščini
- Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
- Vladni portal z informacijami o življenju v EU
- Uradna stran EU v vseh uradnih jezikih EU

-------------------------------------------------------------------------

Anketa o EU-ju med mlajšo populacijo (v 3. delih)


Kdaj je Slovenija vstopila v EU in prejela evro? Simboli EU-ja? Poslanstvo EU-ja? Koliko uradnih jezikov je v EU-ju? Koliko članic je priključenih EU-ju? Države, ki so v EU-ju manjše od Slovenije? Države kandidatke za vstop v EU?


Kdaj so evropske volitve? Kdo lahko kandidira za evropskega poslanca in kdo jih lahko voli? Kako dolgo traja mandat evroposlancev? Kje je sedež Evropskega parlamenta in koliko poslancev šteje? Koliko sedežev pripada Sloveniji v Evropskem parlamentu?


Kdo so trenutno slovenski evroposlanci in kdo kandidira za prihodnji mandat? Katere so prednosti in pomanjkljivosti EU-ja? Odločitev anketirancev o udeležbi volitev.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Anketa o EU-ju med starejšo populacijo (v 3. delih)



Kdaj je Slovenija vstopila v EU in prejela evro? Simboli EU-ja? Poslanstvo EU-ja?



Kdaj je dan Evrope? Koliko članic je v EU-ju? Države, ki so v EU-ju manjše od Slovenije? Kdaj so Evropske volitve? Kdo lahko kandidira za evropskega poslanca in kdo jih lahko voli? Kako dolgo traja mandat? Kje je sedež Evropskega parlamenta in koliko poslancev ima? Koliko sedežev pripada Sloveniji v Evropskem parlamentu?

Kdo so trenutno slovenski evroposlanci in kdo kandidira v prihodnjem mandatu? Kakšne so prednosti in pomanjkljivosti EU-ja? Odločitev anketirancev o udeležbi volitev.