Jakič, kandidat na listi Zaresa, Peterletu z liste NSi-ja očita, da je s težavo priznal prihodke od predavanj v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Jakič, kandidat na listi Zaresa, Peterletu z liste NSi-ja očita, da je s težavo priznal prihodke od predavanj v tujini. Foto: MMC RTV SLO

V stranki so zapisali, da to dokazujejo članki iz obdobja še pred začetkom predsedniške volilne kampanje. Dodali so, da vse kaže, da laž v Zaresu nima meja, saj najprej javnosti laže predsednik stranke Gregor Golobič, nato pa še kandidat Zaresa za evropskega poslanca Jakič.

V NSi-ju so tako izpostavili članek z naslovom Plačilni listek ni predsedniški magnet v Dnevniku 11. avgusta 2007, kjer je bilo med drugim zapisano, da zadnja neto plača po Petrletovih navedbah znaša okoli 2.500 evrov neto, s predavanji pa je prejel še nekaj honorarjev.

V stranki so tudi zapisali, da članek jasno dokazuje, da je Peterle svoje prihodke od predavanj razkril pred začetkom volilne kampanje, takrat, ko so to od njega zahtevali novinarji.

Jakič se je v sporočilu za javnost odzval na pozive predsednice NSi-ja Ljudmile Novak, da naj Golobič odstopi z mesta ministra za visoko šolstvo. Zapisal je, da bi Novakovo rad spomnil na pregovor o pometanju pred lastnim pragom, saj je Peterle leta 2007 kot kandidat za predsednika države šele na zadnjem televizijskem soočenju ob vztrajanju voditeljice priznal tudi prihodke, ki jih je dobil na račun predavanj in so bistveno presegali plačo.

A. M.