Volitve so raztegnjene na štiri dni. Foto: EPA
Volitve so raztegnjene na štiri dni. Foto: EPA
Neodvisna stranka
Neodvisna stranka trdi, da bi morala Velika Britanija izstopiti iz Evropske unije. Foto: EPA
Koga bodo izbrali Britanci in Nizozemci?

Volitve v Evropski parlament se bodo v 27 državah članicah Unije vrstile do nedelje, ko bodo svoj glas oddali državljani večine članic, tudi Slovenije.

Volišča v Veliki Britaniji, kjer tradicionalno volijo na četrtek, bodo odprta od 8. do 23. ure po srednjeevropske času, na Nizozemskem pa od 7.30 do 21.00. Uradni izidi bodo znani šele po zaprtju volišč v vseh članicah, torej v nedeljo po 22. uri po srednjeevropskem času.

Vzporedni izidi da, uradni ne
Britanski mediji, ki se zadnje dni ukvarjajo predvsem s škandalom, povezanim z zapravljanjem davkoplačevalskega denarja, bodo sicer še danes po zaprtju volišč objavili izide vzporednih volitev, nizozemske oblasti pa so kljub nasprotovanju Bruslja napovedale, da bodo že danes objavile začasne izide, saj trdijo, da evropska zakonodaja prepoveduje le objavo uradnih izidov, ne pa tudi začasnih.

Volitve v znamenju političnega škandala
Britanci bodo izbirali 72 članov Evropskega parlamenta, po napovedih pa naj bi laburistični premier Gordon Brown doživel hud poraz, saj bi se utegnili laburisti uvrstiti šele na četrto mesto, za opozicijskimi konservativci, liberalnimi demokrati in evroskeptično Neodvisno stranko.

Nizozemska bo imela v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta 25 sedežev, po raziskavah pa naj bi vsaj tri zasedli poslanci skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) Gaerta Wildersa. Največ glasov se sicer obeta krščanskim demokratom premierja Jana Petra Balkenendeja, na drugo mesto pa naj bi se uvrstili opozicijski laburisti.

Skupna volilna udeležba v vseh državah je bila na zadnjih volitvah okoli 45-odstotna, najnižja je bila v državah Vzhodne in Srednje Evrope, zato tudi letos obstaja strah, koliko ljudi se bo dejansko odpravilo na volišča. Na voljo je 736 sedežev, od katerih nemškim evroposlancem pripada največ, 99 sedežev, najmanj pa Malti, pet.

A. P.

Koga bodo izbrali Britanci in Nizozemci?