"Pozivam naše državljane, naj volijo za stranke, ki podpirajo evropsko enotnost in spoštujejo človeka," pravi prvi mož edine neposredno izvoljene institucije Evropske unije. Foto: EPA

Raziskave javnega mnenja namreč kažejo, da bi se že tako tradicionalno nizka udeležba na volitvah v Evropski parlament utegnila letos še zmanjšati in doseči le okoli 34 odstotkov od približno 375 milijonov volivcev v EU-ju.

Veliko vlogo imajo mediji
Pöttering je zato prepričan, da bi morali mediji in politika v Uniji pokazati, kako evropska politika in Evropski parlament nista nekaj oddaljenega od povprečnega državljana, ampak sta del njegovega življenja in vir zakonodaje, ki močno vpliva na njegov vsakdan. A za dosego tega cilja je po njegovem potrebno še veliko naporov.

Mediji se tako ne bi smeli osredotočati le na nacionalna vprašanja, ampak jih povezati v evropski kontekst, pravi Pöttering, ki si obenem od nacionalnih, regionalnih in lokalnih politikov v sedemindvajseterici želi več sodelovanja. "Evropska politika mora postati del vseh družbenih področij," je poudaril.

"V parlamentu se že trudimo varčevati"
Na vprašanje novinarja španskega časnika El Mundo, ali zaradi finančne in gospodarske krize ugledu parlamenta ne bi koristil kakšen praktičen ukrep, kot na primer zamrznitev plač poslancev, pa je predsednik odgovoril, da se v parlamentu že trudijo varčevati in povečati preglednost delovanja parlamenta z boljšim nadzorom izdatkov in potnih stroškov.

Glede plačne reforme, ki skozi harmonizacijo do zdaj nacionalno opredeljenih dohodkov večini poslancev zvišuje plače, znižuje pa jih italijanskim in avstrijskim, pa Pöttering pojasjuje, da gre za širok kompromis, ki zagotavlja enako plačilo za enako delo.

A. S.