Janša upa, da bo vlada izid evropskih volitev vzela kot signal. Foto: MMC RTV SLO
Janša upa, da bo vlada izid evropskih volitev vzela kot signal. Foto: MMC RTV SLO
Kometarji tistih, ki so izpadli
Kako rezultat komentirajo v štabih strank?

Predsednik SDS-a Janez Janša se je zahvalil za podporo stranki in dejal, da je bil signal potreben, a da so to volitve v Evropski parlament in bomo še vedno imeli isto vlado, kar pomeni, da se ne bo nič spremenilo. V SDS-u pričakujejo, da bo vlada signal vzela resno in bo hitreje pripravila protikrizne ukrepe, ob tem pa sprejemala še nasvete koga drugega. Nosilec liste in, kot kaže, novi slovenski evropski poslanec Milan Zver pa je dejal, da slovensko volilno telo ni zadovoljno z vladajočimi strankami. Na njihovem mestu bi se nekoliko zamislil nad rezultatom.


Borut Pahor
, predsednik SD-ja, je opozoril, da so na volitvah v Evropski parlament v ospredju zlasti opozicijske stranke, a je tudi vladajoči stranki v tej težki situaciji uspelo dobiti vsaj en sedež v EP-ju. Sam je z rezultatom zadovoljen, volivcem pa se je zahvalil za zaupanje. Zoran Thaler (SD) je z izidom, po katerem SD-ju kaže na dva mandata, zadovoljen, saj to pomeni, da je SD dobil en mandat več kot pred petimi leti. Udeležba pa po njegovem mnenju kaže na razpoloženje v državi.

Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije, ki je na lanskih parlamentarnih volitvah izpadla iz parlamenta, je povedala, da so z rezultatom zadovoljni, saj pomeni, da se je NSi vrnil na politično prizorišče. Dodala je, da bo stranka najverjetneje zasedla tretji rezultat.

Tudi Katarina Kresal (LDS) je zadovoljna z rezultatom, saj so ga v primerjavi s parlamentarnimi volitvami več kot podvojili. Zahvalila se je vsem, ki so se udeležili volitev, še posebej pa tistim, ki so glasovali za LDS. Jelko Kacin, nosilec liste LDS-a, je pričakoval nekoliko višjo volilno udeležbo.

Golobič: Izid bo olajšal odločitev glede odstopa
Predsednik Zaresa Gregor Golobič je dejal, da gre za dober rezultat, izboljšanje v primerjavi s parlamentarnimi volitvami. Uspeh je pripisal precejšnjemu trudu stranke, predvsem kandidatom, pa tudi želji ljudi, da stranka Zares ostane razpoznavna in dejavna v političnem prostoru. Dodal je, da mu bo odločitev o odstopu nekoliko olajšal tudi izid volitev. Ivo Vajgl (Zares) je dejal, da so tisti, ki štejejo, uradni rezultati, zato vzporednih volitev za zdaj ni želel komentirati.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je bil tudi nosilec liste, a stranki ni uspelo dobiti mandata v EP-ju, je dejal, da se je stranka utrdila v slovenskem političnem prostor. Sam ne bo razočaran, četudi po objavi uradnih izidov ne bo dobil mandata evropskega poslanca, saj je zadovoljen, da je stranka dosegla boljši rezultat kot na državnozborskih volitvah.

Radovan Žerjav (SLS) je dejal, da bodo za dokončen komentar počakali na uradne izdie, o vzrokih za izide pa v tem trenutku ni mogel govoriti. Ko je prevzel stranko, je ugotavljal, da bo potrebno marsikaj spremeniti, tako v delovanju stranke kot sicer.

Tudi stranki SNS Zmaga Jelinčiča ni uspelo dobiti mandata v EP-ju, kar je prvak stranke označil za nezrelost slovenskih volivcev. Pojasnil je, da so nacionalne stranke povsod po Evropi v porastu, pri nas pa so ljudje prestrašeni. Nosilca liste Sergeja Časa izid ni razočaral, saj ocenjuje, da je bila kampanja dovolj uspešna. Uspeli jim je namreč izpostaviti socialno-ekonomsko problematiko, zato njihov trud ni bil zaman in je lahko samo spodbuda za naprej.

Predsednik stranke in nosilec liste SMS-a Darko Krajnc je dejal, da rezultati dokazujejo, da imajo v zadnjih letih dokaj konstantno podporo, podobno kot je bila na zadnjih predsedniških volitvah. Predstavniki Liste za pravice bolnikov pa je dejala, da so sami eni od zmagovalcev volitev, saj je na volitvah v EP prvič nastopila neodvisna lista, torej sami državljani.

Nosilka liste Krščanskih socialistov Maruša Benkič je dejala, da bi bil rezultat stranke boljši, če bi bil medijski prostor bolj odprt, glede na to, da so prvič samostojno nastopili na volitvah, pa so z rezultatom zadovoljni. Nosilec liste Združenih Zelenih Vlado Čuš pa je dejal, da so predvsem nezadovoljni z volilno udeležbo, saj je po njihovem mnenju hudo narobe, da se je četrtina ljudi odločila v imenu vseh. Čuš je dodal, da bo treba v Sloveniji razmišljati o tem, kako zavezati volilno telo, da sodeluje pri odločitvah, ki vplivajo na skupnost.

A. M.

Kometarji tistih, ki so izpadli
Kako rezultat komentirajo v štabih strank?