Jelko Kacin se poteguje za svoj drugi mandat v Evropskem parlamentu. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin se poteguje za svoj drugi mandat v Evropskem parlamentu. Foto: RTV SLO

Kacin se je rodil 26. novembra 1955 v Celju ter je postal prvi redni diplomant obramboslovja na Univerzi v Ljubljani. Z delom je pričel na občini v Kranju, bil namestnik republiškega sekretarja za obrambo in kot minister za informiranje postal član prve slovenske vlade. Ustanovil je Slovensko tiskovno agencijo ter vodil projekt promocije osamosvojitve Slovenije. Med leti 1994 in 1997 je bil minister za obrambo.

V letih 1996-2000 je bil predsednik Odbora za mednarodne odnose, član skupnega pridružitvenega odbora z Evropskim parlamentom ter član slovenske delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Med leti 2000 in 2004 je ponovno vodil Odbor za zunanjo politiko. Bil je tudi član Odbora za obrambo, član Komisije za evropske zadeve, predsednik Nacionalne skupine Interparlamentarne unije in član delegacije DZ v Svetu Evrope. V letu 2003 je bil imenovan za člana Konvencije o prihodnosti Evrope in opazovalca v Evropskem parlamentu.

Kot eden od sedmih prvih slovenskih opazovalcev v Evropskem parlamentu se je intenzivno vključil v delo številnih odborov, aktivno pa je sodeloval tudi v Konvenciji o prihodnosti Evrope.

Na prvih slovenskih volitvah v Evropski parlament 13. junija 2004 je bil izvoljen kot poslanec LDS-a v Skupino zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo. V poslanski skupini ALDE je tudi aktiven na mnogih področjih, še posebej pa v delegacijah za sodelovanje z mnogimi državami izven EU-ja.

15. oktobra 2005 je bil na kongresu LDS-a v Ljubljani izvoljen za predsednika in to funkcijo opravljal do prihoda Katarine Kresal 30. junija 2007. To je bil sicer čas, ko je iz stranke izstopilo največ poslancev, ki so se pridružili SD-ju ali pa so ustanovili stranko Zares.