Kranjc je Stranko mladih Slovenije prevzel za Dominikom Černjakom. Foto: RTV SLO
Kranjc je Stranko mladih Slovenije prevzel za Dominikom Černjakom. Foto: RTV SLO
Dominik S. Černjak
Prvi predsednik Dominik S. Černjak je odstopil. Foto: MMC RTV SLO

Prihodnost mladih je naša skrb in trudili se bomo narediti življenje mladine veselo, uspešno in zabavno.

Iz usmeritev Stranke mladih Slovenije

Stranka se je pojavila v obdobju pred volitvami za mandatno obdobje 2000–2004. Dokler javnomnenjske raziskave niso pokazale, da ima za mlado, neznano stranko veliko podporo pomembnega dela javnosti, je večina konkurentov na volitvah ni jemala resno. Vendar pa večina takratnih glavnih akterjev v stranki, neznanih širši javnosti, ni bila novincev v politiki, saj so se veliko let (dolgost ali večno študenstvo so jim mnogi tudi očitali) kalili v študentskih organizacijah.

Stranko je vodil Dominik S. Černjak, ki so mu, ko je resno začelo kazati, da je vstop v parlament verjeten, med drugim očitali, da je turistični resor ŠOU-a izkoristil za promocijo lastne turistične družbe. Kljub negativni publiciteti je Stranka mladih Slovenije na državnozborskih volitvah prejela 4,34 odstotka glasov in osvojila štiri sedeže v državnem zboru. Med poslanci pa ni bilo predsednika stranke, ki mu je sedež z manj kot odstotkom glasu več odnesel kolega iz stranke.

(Ne)zreli za državni zbor?
Med mandatom so v stranki nastali razkol in nesoglasja, domnevno tudi zaradi samovoljnega vodenja stranke takratnega predsednika Černjaka. Pred volitvami so tako stranko zapustili trije od štirih poslancev, stranka pa je na državnozborskih volitvah za mandat 2004–2008 doživela polom in se ni prebila v parlament. Stranka je na volitvah nastopila s sloganom "Slovenija stoji. Na mladih", v predvolilnem programu pa je izpostavljala predvsem stanovanjsko problematiko, varovanje okolja in vizijo "moderne evropske politike".

Polom na volitvah leta 2004
Stranka je namesto napovedanih podvojenih štirih odstotkov s prejšnjih volitev prejela le dva odstotka glasov, Černjak pa je pozneje odstopil z mesta predsednika stranke. Novi predsednik je postal Darko Krajnc, leta 2004 predsednik Študentske organizacije, ki je stranko iz pozabe povlekel najprej s pobudo stranke za razpis referenduma o Kosovi komisiji, za katero bi moral zbrati 40.000 podpisov državljanov in nato s svojo kandidaturo za predsednika države. Za razpis referenduma niso zbrali dovolj podpisov, Kosova komisija pa se je kljub temu obdržala. Tudi Kranjčeva predsedniška kandidatura ni prinesla rezultatov (zmagal je Danilo Türk), je pa Stranko mladih vrnila med prepoznavne stranke slovenske politične scene.

SMS: Starejši in prenovljeni
SMS se profilira kot zelena stranka, tematika družinskih vrednot pa je bila med vodili Krajnčeve volilne kampanje. Za evropske volitve so si izbrali slogan "Stop izkoriščanju!"

Še vedno pa trdijo: "Verjamemo v slogan "Na mladih svet stoji", zato se zavedamo, da je mladost vrhunec našega življenja. Prihodnost mladih je naša skrb in trudili se bomo narediti življenje mladine veselo, uspešno in zabavno." Stranka se ima za neobremenjeno s preteklostjo in je v smernicah stranke med drugim zapisala, da se želi otresti dediščine, ki grozi, da bo slabo vplivala tudi na življenja ljudi.

Prihodnost mladih je naša skrb in trudili se bomo narediti življenje mladine veselo, uspešno in zabavno.

Iz usmeritev Stranke mladih Slovenije