Za volitve v Evropski parlament med Evropejci ni pretiranega zanimanja. Foto: EPA
Za volitve v Evropski parlament med Evropejci ni pretiranega zanimanja. Foto: EPA

Na Češkem bodo v 736-članski parlament izbrali 22 poslancev, na Irskem pa 12. Izidi volitev bodo znani v nedeljo zvečer, ko se bodo končale volitve v vseh 27 članicah Evropske unije.

Za Čehe so to druge volitve v Evropski parlament, potem ko so evropske poslance prvič volili pred petimi leti, ko je država vstopila v EU. Po napovedih naj bi volitve zaznamovala nizka volilna udeležba, ki pa naj bi bila vseeno višja kot leta 2004, ko se je na volišča odpravilo 28 odstotkov volivcev. Tokrat jih pričakujejo okoli 40 odstotkov.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se bo v parlament uspelo prebiti le trem strankam, Državljanski demokratski stranki nekdanjega premierja Mirka Topolanka, komunistom in socialdemokratom, ki naj bi dobili največ glasov. Kampanja za evropske volitve je bila predvsem uvod v kampanjo za jesenske parlamentarne volitve.

Evropske volitve na Irskem so preizkus za vlado premierja Briana Cowna, ki mu je padla priljubljenost zaradi neučinkovitega reševanja gospodarske krize. Vladajoča stranka Fianna Fail tako lahko pričakuje najslabši izid v zgodovini. Nizko podporo lahko pričakujejo tudi evroskeptične stranke, ki so lani uspešno prepričale večino volivcev, da so na referendumu zavrnili Lizbonsko pogodbo, z gospodarsko krizo pa jim je očitno padla podpora, saj so Irci ugotovili, da se jim članstvo v EU-ju obrestuje.

G. V.