Foto:
Foto:
Milan Zver
Na evropskih volitvah se največ glasov obeta Milanu Zveru (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Zoran Thaler
Glede na raziskavo Mediane izpred 14 dni bi se Zoran Thaler zdaj odrezal slabše. Prejel bi 1,5 odstotka manj glasov. Foto: MMC RTV SLO
Lojze Peterle
Lojze Peterle je precej bolj priljubljen kot je njegova stranka, se da razbrati iz podatkov raziskave Mediane. Foto: www.nsi.si
Kako kaže strankam na volitvah?

Tako, kot so pokazali izidi prejšnje raziskave, bi namreč tudi tokrat največ od 310 sodelujočih med nosilci list glasovalo za Milana Zvera (SDS). Zoran Thaler (SD) bi dobil 4,7 odstotne točke manj (15,9 odstotka). Sledili bi Lojze Peterle, NSi (11,3 odstotka); Karl Erjavec, DeSUS (11,1 odstotka); Jelko Kacin, LDS (8,3 odstotka); Ivo Vajgl, Zares (8 odstotkov); Sergej Čas, SNS (3,4 odstotka); Ivan Žagar, SLS (1,9 odstotka); Marko Šidjanin, Neodvisna lista za pravice bolnikov (1,2 odstotka); Vlado Čuš, Zeleni, (0,4 odstotka), Darko Krajnc, SMS (0,4 odstotka); Maruša Benkič, Krščanski socialisti (0 odstotkov).


Prvak NSi-ja, ki se je v Evropskem parlamentu uril tudi zadnjih pet let, in prvi mož DeSUS-a bi torej dobila približno enako število glasov.

Preberite tudi povzetek raziskave o tem, kakšni bi bili rezultati, če bi bile v nedeljo volitve v DZ:
Skok SD-ja; razlika z SDS-om minimalna

Preferenčni glas ne bi vplival na izvolitev
Glede na izide bi torej SDS prejel dva mandata, SD, NSi, DeSUS, LDS in Zares pa po enega. SLS-u in SNS-u se ne bi uspelo prebiti v Evropski parlament. Mediana ob tem opozarja, da je iz raziskave razvidno, da preferenčni glas ne bi vplival na izvolitev predstavnikov, ki bi po njunih izračunih dobili mandat.

Povejmo, da 12 odstotkov anketirancev še ne ve, za katerega nosilca liste oz. za katero stranko bodo glasovali, 3,9 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Skok za Zvera in Peterleta, padec za Thalerja in Kacina
Sicer pa velja narediti tudi kratko primerjavo z raziskavo izpred 14 dni. Pogled na številke kaže, da je skok, denimo, uspel Zveru (za 1,1 odstno točko) in Peterletu (za 1,1 odstotno točko). Padec pa je mogoče zaznati pri Thalerju (za 1,5 odstotne točke) in Kacinu (za 4,4 odstotne točke). Erjavec ostaja pri približno enakem izidu.

Bolj kot stranka, ki jo zastopa, priljubljen predvsem Peterle
Potegniti velja tudi vzporednice med kandidatom in stranko, ki jo zastopa, kar omogoča izpeljava anketnega vprašanja na temo glasovanja, če bi bile v nedeljo volitve v DZ. Medianine številke pravijo, da so bolj kot stranka med drugimi priljubljeni Peterle (7,3 odstotne točke več kot NSi); Erjavec (4,5 odstotne točke več kot DeSUS), Kacin (3,7 odstotne točke več kot LDS) in Zver (odstotno točko več kot SDS). "Boj" s stranko pa izgubljajo Thaler (3,6 odstotne točke manj kot SD), Vajgl (0,3 odstotne točke manj kot Zares), Čas (3,3 odstotne točke manj kot SNS) in Žagar (odstotno točko manj kot SLS).

Ninamedia: LDS in DeSUS bi ostala pred vrati EP-ja
Kot že omenjeno, po raziskavi Mediane, ki je bila izvedena med 25. in 27. majem, najbolje kaže Zveru in Thalerju. Prvi naj bi prejel 20,6, drugi pa 15,9 odstotka glasov. SDS naj bi v EP-ju zasedel dva poslanska sedeža, SD pa enega. Kaj pa pravijo druge ankete? Glede na izide ankete Dnevnika (pripravila jo je Ninamedia) naj bi SDS 7. junija prejel 30,7 odstotka, SD pa 21,3 odstotka, kar pomeni, da sta stranki še bolj narazen, kot kaže raziskava Mediane. SDS-u bi tako lahko pripadla tri poslanska mesta, SD-ju dva, NSi-ju in Zaresu pa eden. LDS in DeSUS v Bruslju ne bi dobila funkcije evroposlanca.

Povsem drugačna je slika Večerove ankete (pripravil jo je RM Plus), po kateri ima SD s 26,9 odstotki prednost pred SDS-om (25,8 odstotka). Bližje Mediani pa je anketa Dela (pripravil jo je Delo stik), po kateri naj bi za SDS glasovalo 22 odstotkov, za SD pa 16. Za razliko od Mediane pa naj bi po tej raziskavi dva mandata pripadla ne le SDS-u, temveč tudi SD-ju. Po en mandat naj bi prejeli v Zaresu, Nsi-ju in LDS-u.

M. N.

Kako kaže strankam na volitvah?