Evropski člani parlamenta bodo imeli od junija naprej enotne plače. Foto: EPA
Evropski člani parlamenta bodo imeli od junija naprej enotne plače. Foto: EPA
Višje plače slovenskih evroposlancev

Po poenotenju plač evropskih poslancev bodo slovenski predstavniki, ki jih bomo 7. junija izvolili v Evropski parlament, namreč prejemali po 7.665 evrov bruto mesečno. Denar bo prispevala evropska blagajna. Po odbitku davkov bo tako plača evropskega poslanca - tudi slovenskega - znašala dobrih 5.900 evrov, kar bo za večino poslancev, tudi za francoske in britanske, pomenilo porast.

Zdaj največ zaslužijo italijanski evroposlanci
Kot poroča TV Slovenija, so bile do zdaj plače evroposlancev v večini držav primerljive s plačami kolegov v domačih parlamentih, kar pomeni, da so bile med njimi občutne razlike. Trenutno največ, torej pred poenotenjem, zaslužijo italijanski, najmanj pa madžarski in latvijski poslanci.

Pojasniti še velja, da nov statut dovoljuje tudi izjeme, ki navajajo, da se lahko države od junija naprej odločajo za prehodno obdobje in evropske poslance še naprej plačujejo iz svoje blagajne.

Evroposlancem tudi potni stroški, denar za potovanja ...
In kaj še pripada evroposlancem? Poleg plače za delo v EP-ju dobijo povrnjene stroške za vsakotedensko pot v Bruselj in Strasbourg in nazaj, pri čemer lahko slabih 4.000 evrov na leto prejmejo še za dodatna potovanja. Pripada jim tudi dnevnica za stroške bivanja v Bruslju ali Strasbourgu ter nekaj manj kot 4.000 evrov za stroške pisarne, ki jo vodijo v domači državi.

Spomnimo še, da imajo evroposlanci asistente, ki jih plača EP - zanje lahko namenijo okoli 15.000 evrov na mesec.

M. N.

Višje plače slovenskih evroposlancev