Za evropska poslanca znova kandidirata Lojze Peterle in Ljudmila Novak. Foto: MMC RTV SLO
Za evropska poslanca znova kandidirata Lojze Peterle in Ljudmila Novak. Foto: MMC RTV SLO

Stranka je podpise podpore volivk in volivcev začela zbirati 6. aprila, do konca meseca pa jih je zbrala 5.304, kar je več kot 4.000 več podpisov od potrebnih za vložitev kandidature. Za to jih namreč stranka potrebuje le 1.000. Predsednica stranke Ljudmila Novak je dejala, da Nova Slovenija ponuja najboljšo listo kandidatov, ki imajo bogate evropske izkušnje.

Nosilec liste Lojze Peterle meni, da ni razlogov, da bi NSi na junijskih volitvah dosegel slabši izid kot pred petimi leti, čeprav Nova Slovenija ni več parlamentarna stranka. Sam meni, da volivci evropske volitve dojemajo drugače od parlamentarnih, bolj skozi kompetence in osebnost kandidatov. Ob tem je opozoril še, da bi bilo škodljivo za Slovenijo, če bi evropske volitve izkoristili za dodatno polarizacijo med dvema največjima strankama.

Oba kandidata za evropskega poslanca pa sta se odzvala na zapis na enem od blogov, ki razvršča evropske poslance glede na njihovo prisotnost in dejavnost v parlamentu in oba uvršča najnižje med slovenskimi poslanci. Dejala sta, da so podatki provokativni in manipulativni in da ne prikazujejo realnega stanja.

Listo Nove Slovenije sicer sestavljajo Lojze Peterle, Ljudmila Novak, Mojca Kulcer Dolinar, Anton Kokalj, Alenka Šverc, Klemen Žumer in Ksenija Kraševec.