V Bruslju potekajo sestanki političnih skupin, odborov, delovnih skupin, delegacij in t. i. miniplenarna zasedanja, poleg tega pa je organiziranih še ogromno drugih dogodkov – od konferenc in okroglih miz do delovnih zajtrkov in večerij. Foto: EPA
V Bruslju potekajo sestanki političnih skupin, odborov, delovnih skupin, delegacij in t. i. miniplenarna zasedanja, poleg tega pa je organiziranih še ogromno drugih dogodkov – od konferenc in okroglih miz do delovnih zajtrkov in večerij. Foto: EPA
Evropski parlament
V Bruslju potekajo sestanki političnih skupin, odborov, delovnih skupin, delegacij in t.i. mini plenarna zasedanja, poleg tega pa je organiziranih še ogromno ostalih dogodkov – od konferenc in okroglih miz do delovnih zajtrkov in večerij. Foto: MMC RTV SLO
Romana Jordan Cizelj
Seje in sestanki različnih odborov večkrat potekajo tudi sočasno ali se prekrivajo z drugimi dogodki. Takrat mi na pomoč priskočijo asistenti in stažisti, ki se udeležijo dejavnosti, na katerih jaz ne morem biti prisotna, je pojasnila poslanka Romana Jordan Cizelj. Foto: www.sds.si
Jelko Kacin
Običajen delovni dan v parlamentu začenjamo ob 8.30. Dopoldnevi so po navadi rezervirani za različne sestanke, usklajevanja in dogovarjanja glede amandmajev ter srečanja z različnimi delegacijami, je svoj dan predstavil poslanec Jelko Kacin. Foto: www.kacin.si

Vsi hitijo iz ene sejne dvorane v drugo, s sestanka na sestanek, pa skok v pisarno, odmor za kosilo, in spet od začetka. Vsaj do 18.00, največkrat pa precej dlje v noč. Dogajanje je zelo pestro in dolgčas zagotovo ni nikomur, zato nas je zanimalo, kako evropski poslanci preživijo delovni dan.

Kot je za MMC povedala evroposlanka Romana Jordan Cizelj, je urnik precej odvisen od posameznega tedna. Če gre za t. i. teden odborov, se poslanci udeležujejo sej odborov, katerih člani so: "Sama se udeležim seje Odbora za industrijo, raziskave in energijo (ITRE), kjer sem članica, pa Odbora za razvoj (DEVE), kjer sem podpredsednica, ter Začasnega odbora za podnebne spremembe, kjer sem koordinatorka politične skupine ELS-ED. Tovrstne seje po navadi potekajo več dni skupaj, med 9.30 do 12.30 dopoldne in med 14.30 in 18.30 popoldne. Jutro začnemo mnogo pred prvim sestankom, saj nas po navadi pričaka kopica elektronske pošte, kosilo pa večkrat izkoristimo za srečanje s kolegi v obliki delovnih kosil, kjer v manjših skupinah razpravljamo o določeni temi. Tudi zvečer ne zmanjka dejavnosti – odprtja raznih razstav in prireditev, pa sestanki s kolegi, predstavniki stroke in civilne družbe."

V tednu političnih skupin je ritem dela nekoliko drugačen, saj se poslanci takrat udeležujejo sej političnih skupin, katerih člani so. Tovrstni sestanki potekajo teden pred plenarnim zasedanjem v Strasbourgu, enako kot sestanki delovnih skupin.

Kakšno vlogo imajo asistenti in stažisti?
Vsakemu poslancu pri njegovem delu pomagajo asistenti in stažisti. In kakšne so njihove naloge? "Seje in sestanki različnih odborov večkrat potekajo tudi sočasno ali se prekrivajo z drugimi dogodki. Takrat mi na pomoč priskočijo asistenti in stažisti, ki se udeležijo dejavnosti, na katerih jaz ne morem biti prisotna. Asistenti poleg tega usklajujejo urnik dela, vsebinsko spremljajo razprave, pripravljajo osnutke amandmajev, pripravijo osnutke raznih drugih besedil ter usklajujejo delo na raznih področjih," pravi Romana Jordan Cizelj. Asistenti so namreč v Bruslju stalno prisotni, medtem ko evroposlanci nenehno potujejo med Brusljem in Slovenijo.

Evropski parlament na relaciji Bruselj–Strasbourg
Evropski poslanci se enkrat mesečno za štiri dni preselijo v Strasbourg, kjer potekajo plenarna zasedanja. Delovnik v Strasbourgu je po navadi precej bolj naporen kot v Bruslju, saj se zavleče tudi pozno v noč.

Evroposlanec Jelko Kacin nam je povedal, da parlament z zasedanjem v Strasbourgu začne v ponedeljek ob 17. uri, predtem pa se sestanejo poslanske skupine in različna delovna telesa. "Običajen delovni dan v parlamentu začenjamo ob 8.30. Dopoldnevi so po navadi rezervirani za različne sestanke, usklajevanja in dogovarjanja glede amandmajev ter srečanja z različnimi delegacijami. Med 12 in 13. uro so na plenarnem zasedanju na vrsti glasovanja, ki se jih je seveda potrebno udeležiti. Sledi čas za kosilo, ob torkih se na primer ob 13. uri na skupnem kosilu zberemo vsi evropski poslanci iz Slovenije." Popoldan sledijo zasedanja poslanskih skupin in priprave na točke, ki jih obravnava parlament. "Poleg tega popoldne velikokrat potekajo tudi seje delovnih teles, kjer delujem, ter zasedanje Biroja poslanske skupine ALDE, ki se ga kot vodja delegacije poslancev LDS vedno udeležim. Vmes pa je potrebno dati kakšne izjave za medije, si pripraviti govore za nastop in odgovarjati na elektronsko pošto. Plenarna zasedanja trajajo pozno v noč, zato se moj delovni dan konča okoli 24.00."

Zakaj so selitve sploh potrebne?
Večina evropskih poslancev se strinja, da mesečne selitve Evropskega parlamenta v Strasbourg pomenijo zgolj nepotrebne stroške – letno namreč selitve evropske davkoplačevalce stanejo približno 200 milijonov evrov. Tudi slovenska evroposlanca Jelko Kacin in Romana Jordan Cizelj sta med tistimi, ki se zavzemajo za en sedež parlamenta.

"Selitve EP v Strasbourg pomenijo neučinkovito porabo javnega denarja, poleg tega pa z dodatnimi izpusti, ki jih povzročajo, bremenijo okolje," pravi Jordan Cizljeva, Jelko Kacin pa je v podporo enemu sedežu parlamenta med drugim vsako leto skupaj z nemškimi liberalci javno protestiral pred zgradbo parlamenta v Strasbourgu. A žal ni EP tisti, ki odloča o sedežu parlamenta, saj predlog za zdaj nima zadostne podpore v Svetu Evropske unije.

Ni kaj, prihodnje evropske poslance čaka zapolnjen, a zagotovo zanimiv urnik. Dejanska angažiranost je seveda odvisna od posameznega poslanca, zato jim želimo, da v času svojega mandata tudi v tem smislu upravičijo zaupanje volivcev.

Aia Brnič, MMC-jeva poročevalka iz Bruslja