Več kot polovice državljanov EU-ja ne zanima, kdo jih bo zastopal v evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Več kot polovice državljanov EU-ja ne zanima, kdo jih bo zastopal v evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO

A tak odnos do evrovolitev ni značilen samo za državljane Slovenije - tudi na ravni celotne Evropske unije podoben odstotek ljudi ne ve, da bodo letos evropske volitve, 54 odstotkov državljanov EU-ja pravi, da jih te volitve ne zanimajo.

36 odstotkov slovenskih državljanov napoveduje, da se bodo zagotovo udeležili volitev, 13 odstotkov pa se jih zagotovo ne bo udeležilo. Na ravni EU-ja je tistih, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, 28 odstotkov, zagotovo pa se jih ne bo udeležilo 15 odstotkov.

85 odstotkov vprašanih Slovencev glede vloge evropskega parlementa meni, da je ta pomembna oz. zelo pomembna. Da njegova vloga ni zelo pomembna oz. sploh ni pomembna, meni 10 odstotkov Slovencev.

Po mnenju slovenskih državljanov bi občutek pripadnosti Evropi najbolj okrepili evropski sistem socialnega varstva (47 odstotkov), javna služba za boj proti evropskim in mednarodnim naravnim nesrečam (23 odstotkov), evropska osebna izkaznica (21 odstotkov) in neposredno voljeni predsednik EU-ja (19 odstotkov).

T. K.