Skupini v Evropskem parlamentu vodi nemški poslanec Martin Schultz (desno). Foto: www.pse.org
Skupini v Evropskem parlamentu vodi nemški poslanec Martin Schultz (desno). Foto: www.pse.org
Na prvih volitvah v Evropski parlament leta 1979 postanejo s 113 izvoljenimi poslanci najmočnejša politična skupina. Foto: www.pse.org

V Evropskem parlamentu jo zastopa Skupina socialdemokratov v EP-ju. Po številu evropskih poslancev je PES z 200 poslankami in poslanci druga najmočnejša politična skupina Evropskega parlamenta. V njenem okviru deluje en slovenski poslanec. Boruta Pahorja je pred časom zamenjal Aurelio Juri.

Zametki stranke segajo v sam začetek nastajanja EU-ja, kot ga poznamo danes. 24. junija 1953 se je 23 socialdemokratskih predstavnikov v 78-članskem Skupnem svetu Evropske skupnosti za premog in železo odločilo za usklajeno delovanje in glasovanje. S tem namenom so v Luksemburgu ustanovili koordincijsko telo in sekretariat.

Na prvih volitvah v Evropski parlament leta 1979 postanejo s 113 izvoljenimi poslanci najmočnejša politična skupina. Evropskemu parlamentu so od tistih časov predsedovali štirje pripadniki evropskih socialistov: Pieter Dankert, Enrique Baron Crespo, Klaus Hänsch in Josep Borrell Fontelles.

Skupina se od prvih volitev leta 1979 rada pohvali z mnogimi dosežki, poudarja pa, da cilje prvotnega skupnega programa med njihovimi prioritetami najdemo tudi danes: univerzalna pravica do dostojnega dela, odprava vsakršnih diskriminacij, zagotavljanje miru in stabilnosti, ohranjanje okolja in skrb za zdravje ljudi, poleg tega pe še spreminjanje EU-ja v smeri večje demokratičnosti in transparentnosti.

Vodja skupine je trenutno nemški poslanec v EP-ju, Martin Schultz.

L. D.