Nosilec SDS-ove liste za volitve v evropski parlament je Milan Zver. Foto: MMC RTV SLO
Nosilec SDS-ove liste za volitve v evropski parlament je Milan Zver. Foto: MMC RTV SLO
SDS praznuje 20.letnico obstoja

Kandidirali bodo tudi Romana Jordan Cizelj, evropska poslanka, Zofija Mazej Kukovič, nekdanja ministrica za zdravje, Dragutin Mate, nekdanji notranji minister, Mirko Zamernik, nekdanji poslanec SDS-a, Bernarda Ronutti, gospodarstvenica, ki je za SDS kandidirala tudi na zadnjih volitvah, in Anže Logar, ki je v prejšnjem mandatu skrbel za vladno komuniciranje.

Svet SDS-a se je sešel na Brdu pri Kranju, kjer SDS praznuje 20. obletnico obstoja. Predsednik Janez Janša je komentiral tudi napovedano ustanovitev dodatnih kadrovsko-akreditacijskih svetov in jih primerjal z nekdanjimi kadrovskimi komisijami med socializmom.

Meni, da gre za organ, ki "dela triažo za neko politiko, prodaja pa se kot višek depolitizacije". Zaradi ukrepov, ki niso bili sprejeti, se po Janševem mnenju izgublja od 200 do 300 delovnih mest, zato je zadnji čas, da se ukrepi, ki bi morali biti že sprejeti, le sprejmejo.

Govoril je tudi o odpravi plačnih nesorazmerij in dejal, da je bil velik del sredstev za ta namen izplačan že septembra lani, tudi za proračun za nazaj.

SDS: 20 let in dva izjemna politika
SDS ob 20. obletnici obstoja ugotavlja, da so kot stranka ves čas igrali "ključno vlogo v slovenskem političnem prostoru in s tem močno zaznamovali vsa obdobja novejše slovenske zgodovine". Stranka je tako postala nepogrešljiva v slovenskem političnem prostoru, "predvsem zaradi dveh izjemnih politikov, ki sta zaznamovala njeno dosedanje življenje, Jožeta Pučnika in Janeza Janše".

Stranka je naslednica Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS), ustanovljene 16. februarja 1989, in 11. januarja istega leta ustanovljene Slovenske demokratične zveze (SDZ). Po prepričanju podpredsednika stranke Milana Zvera je stranka svoj največji uspeh dosegla leta 2004, ko je z 29,08 odstotka glasov zmagala na volitvah in prevzela vodenje vlade. Zver je prepričan, da se lahko stranka, čeprav je trenutno v opoziciji, v prihodnosti znova približa temu rezultatu.

A. K. K.

SDS praznuje 20.letnico obstoja