V nedeljo bomo  volivci izbirali med kandidati na 12 listah, ki ima vsaka, razen ene, po sedem kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
V nedeljo bomo volivci izbirali med kandidati na 12 listah, ki ima vsaka, razen ene, po sedem kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Glaovnica
Volišča bodo v nedeljo odprta od 7.00 do 19.00. Foto: MMC RTV SLO

V soočenju bodo nastopili tako nosilci parlamentarnih strank kot nosilci neodvisnih oziroma neparlamentarnih strank, soočenje pa boste lahko, tako kot vsa doslej, spremljali tudi preko TV-klepetalnice.

Na MMC-ju smo, da bi se uporabniki lažje odločili, opravili tudi spletne klepete z vsemi nosilci list, ki nastopajo na volitvah v Evropski parlament (s klikom na ime, si lahko preberete celoten klepet):
- Karl Erjavec (DeSUS)
- Maruša Benkič (KSS)
- Jelko Kacin (LDS)
- Marko Šidjanin (Lista za pravice bolnikov)
- Lojze Peterle (NSi)
- Milan Zver (SDS)
- Ivan Žagar (SLS)
- Sergej Čas (SNS)
- Zoran Thaler (SD)
- Darko Krajnc (SMS)
- Ivo Vajgl (Zares)
- Mihale Jarc (namesto nosilca liste Združeni Zeleni)

Opolnoči bo začel veljati volilni molk
Opolnoči bo začel veljati volilni molk, ki bo traja vse do nedelje do 22.00. nekatere evropske države imajo namreč volišča odprta do 22.00. Kršitve volilnega molka lahko prijavite na v soboto od 0.00 do 7.00 ter od 19.00 do 0.00 in v nedeljo od 0.00 do 7.00 na telefonsko številko operativno-komunikacijskega centra GPU-ja 080 12 00, v soboto in v nedeljo od 7.00 do 19.00 pa na telefonsko številko dežurne službe direktorata za upravne notranje zadeve MNZ-ja 080 21 13.

V nedeljo bomo tako volivci izbirali med kandidati na 12 listah, ki ima vsaka razen ene po sedem kandidatov. Predstavitev kandidatov in list si lahko preberete tukaj.

Ob 19.00 izidi vzporednih volitev
RTV Slovenija bo v nedeljo ob 19.00 kot edina medijska hiša objavil izide vzporednih volitev, ki jih bo opravil Inštitut Mediana, uporabniki MMC-ja jih boste lahko prebrali na spletni strani in na straneh teleteksta. V volilni oddaji TV Slovenija bosta nastopila politična analitika Vlado Miheljak in Bernard Nežmah, ki bosta pokomentirala posebnosti letošnjih volitev v Evropski parlament. Ob 22.00 pa bomo objavili prve neuradne izide volitev v Evropski parlament. V ta namen se bo iz Bruslja oglasila tudi tamkajšnja dopisnica Meta Dragolič.

A. M.