Skupina ima v sedanjem sklicu 42 poslancev. Foto: Evropski parlament
Skupina ima v sedanjem sklicu 42 poslancev. Foto: Evropski parlament
Monica Frassoni in Daniel Cohn-Bendit
Skupini predsedujeta Monica Frassoni in Daniel Cohn-Bendit. Foto: EPA

V sedanjem sklicu parlamenta ima 42 poslancev, predsedujeta pa ji Monica Frassoni in Daniel Cohn-Bendit. Nobena izmed desetih novih članic EU-ja na zadnjih volitvah ni prispevala svojega člana v to politično skupino.

Skupina svoje osrednje poslanstvo vidi v prizadevanju za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in za okolijsko osveščenost. Doseči želijo poglobitev demokracije z decentralizacijo in neposredno udeleženostjo ljudi pri odločanju o vprašanjih, ki jih zadevajo. V zvezi s tem si prizadevajo tudi za to, da bi bila Evropska komisija v vsem odgovorna Evropskemu parlamentu. Tudi sicer bi bila po njihovem mnenju potrebna preusmeritev evropske povezave, ki je trenutno prezaposlena z gospodarskimi vprašanji, zapostavljene pa so družbene, kulturne in ekološke vrednote.

Kot navajajo, si prizadevajo predvsem za:
- gospodarske in družbene reforme, ki bi razvoj prilagodile človeku in naravi;
- visoke ekološke, družbene in demokratične standarde, ki bi zagotavljali kakovost življenja;
- zunanjo politiko reševanja sporov na miren način, ne v oboroženih spopadih;
- večjo vlogo nevladnih organizacij, sindikatov, civilnih združenj ter enakopravno zastopanost žensk:
- enake pravice in možnosti za vse, obenem s kulturno in jezikovno raznolikostjo;
- politiko zaposlovanja in prerazporeditve dela (vkjučno s svobodo pri izbiri dela, spodbujanjem ustvarjalnih sposobnosti in udeleženostjo obeh spolov na vseh področjih).

Na kaj so posebej ponosni?
Med enega večjih uspehov v zadnjem sklicu parlamenta med drugim štejejo uspešno kampanjo proti direktivi o softverskih patentih, ki bi lahko ogrozila evropske razvijalce programske opreme. Prav tako so se zavzemali za doslednejši nadzor nad uporabo kemikalij; parlament njihovega predloga sicer ni v celoti upošteval, kljub temu pa so, kakor navajajo, napravili velik korak naprej pri varstvu potrošnikov in okolja pred strupenimi snovmi.

Februarja 2006 so sprožili tudi vseevropsko kampanjo proti podnebnim spremembam.

E. S.