Poslance so v raziskavi spraševali tudi če so za ukinitev drugega sedeža parlamenta v Strasbourgu. Foto: EPA
Poslance so v raziskavi spraševali tudi če so za ukinitev drugega sedeža parlamenta v Strasbourgu. Foto: EPA
Izmed slovenskih poslancev se je najbolje odrezala Mojca Drčar Murko (LDS), najslabše pa Lojze Peterle. Foto: www.europarl.europa.eu
Raziskavi je izvedel neodvisni britanski think-tank Open Europe, ki deluje izključno na individualnih donacijah, si prizadeva za reformo Evropske unije. Foto: EPA

Britanski neodvisni think-tank Open Europe, ki si prizadeva za reformo Evropske unije, je v raziskavi ocenjeval poslance na podlagi njihovega zavzemanja za več odprtosti in demokracije v evropskih institucijah ter boja proti zapravljanju in zlorabi evropskih sredstev.

Avtorji raziskave so se pri posameznem poslancu med drugim spraševali, ali je glasoval za lažji dostop do evropskih dokumentov, ali je glasoval proti tajnosti stroškov in računov poslancev, ali je glasoval za predlog o obveznih dokazilih za povrnitev potnih stroškov, ugotavljali so tudi, kako redno je sodeloval na sejah parlamenta.

Pri razvrstitvi so upoštevali tudi, ali je sodeloval v sporni pokojninski shemi Evropskega parlamenta, ali je podprl švedski predlog za ukinitev drugega sedeža parlamenta v Strasbourgu ter ali je glasoval za reformo skupne kmetijske politike.

Najvišje uvrščeni Švedi, Nizozemci in Danci
Najbolje so se uvrstili poslanci iz Švedske, ki so dosegli povprečni rezultat 37,7 točke od možnih 58 točk. Sledijo jim poslanci iz Nizozemske s 34,1 točke, na tretjem mestu pa so danski z 31,2 točke. Na repu lestvice so evropski poslanci iz Španije (14 točk) in Italije (14,7 točke), medtem ko je Slovenija na 14. mestu s povprečnim rezultatom 21,4 točke.

Med zadnjimi 22 poslanci polovica Italijanov
Najboljši rezultat, 55 točk, je dosegel švedski poslanec Carl Schlyter, s 53 točkami pa mu sledi poslanec iz Avstrije Hans-Peter Martin. Na zadnjem mestu je z zgolj dvema točkama Roberto Fione iz Italije, pa tudi sicer je med zadnjimi 22 poslanci kar polovica Italijanov.

Med slovenskimi najvišje uvrščena Drčar Murkova, najniže Peterle
Med evropskimi poslanci iz Slovenije se je najviše uvrstila Mojca Drčar Murko (ALDE/LDS) z 38 točkami, najniže pa Alojz Peterle (EPP/NSi) z 12 točkami. Jelko Kacin (ALDE/LDS) je zbral 31 točk, Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) 21, prav toliko tudi Aurelio Juri (PES/SD), Miha Brejc (EPP/SDS) je dobil 14 točk, na predzadnje mesto pa se je med slovenskimi poslanci uvrstila Peterletova strankarska kolegica Ljudmila Novak z 12 točkami.

"Ne glede na to, kakšno je njihovo politično prepričanje, bi morali vsi evropski poslanci delovati za bolj odprto, bolj demokratično EU, obenem pa bi si morali prizadevati za čim manj zapravljanja denarja evropskih davkoplačevalcev, še zlasti v času, ko je zaupanje javnosti v politike v mnogih državah na najnižji stopnji," je dejal raziskovalni direktor Open Europe Mats Persson.

B. K.