Skupina neodvisnosti/demokracije je edina v Evropskem parlamentu, ki nasprotuje evropski ustavni pogodbi, predsednik Nigel Farage pa je glasen evroskeptik. Foto: MMC RTV SLO
Skupina neodvisnosti/demokracije je edina v Evropskem parlamentu, ki nasprotuje evropski ustavni pogodbi, predsednik Nigel Farage pa je glasen evroskeptik. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran
Skupina ima tudi svojo spletno stran, kjer si lahko preberete njihov program ter stališča do aktualnih evropskih in svetovnih tem. Foto: http://indemgroup.eu

Kot svoj glavni cilj si je skupina zastavila zavrnitev pogodbe, ki naj bi postala evropska ustava, in nasprotovanje vsem oblikam centralizma. Nekateri člani skupine, kot na primer poslanci United Kingdom Independence Party (UKIP), si celo prizadevajo, da bi njihova država izstopila iz te evropske povezave.

Ob splošnem nasprotovanju EU-ju skupina po trditvah na njihovi spletni strani skuša tudi promovirati demokracijo. Kot pravijo, s svojim nasprotovanjem Evropski uniji govorijo namesto milijonov ljudi, ki imajo podobno mišljenje in jih drugače ne bi nihče zastopal.

Demokracija je mogoča le znotraj nacionalnih držav
Prepričani so, da demokracijo lahko zakonito uveljavljamo le znotraj nacionalnih držav in parlamentov. Po njihovem mnenju evropskega naroda ni in zato ostro nasprotujejo vsaki evropski ustavi, ker bi ta še poslabšala trenutno centralistično ureditev EU-ja.

Predlagajo, da se vsak narod Evropske unije na referendumu v svoji državi ločeno izreče o pogodbi, kot je na primer Lizbonska. Predsednik skupine je tako v razpravi o Lizbonski pogodbi vse vlade EU-ja obtožil strahopetnosti, saj se izogibajo referendumov in pogodbo vsiljujejo svojim državljanom.

Člani glasujejo po svoji vesti
Skupina združuje 22 članov, ki prihajajo iz devetih različnih držav - Češke (1), Danske (1), Grčije (1), Francije (3), Irske (1), Nizozemske (2), Švedske (2), Velike Britanije (8), Poljske (3). Vodita jih Nigel Farage, član britanske stranke UKIP, in Kathy Sinnott, ki je neodvisna poslanka iz Irske.

V statutu skupine imejo zapisano, da spuštujejo vsako mnenje svojih članov, zato od njih ne zahtevajo usklajenega glasovanja, temveč spoštovanje lastih načel in prepričanj.

A. S.