Zver je glede volilnega rezultata optimističen. Foto: MMC RTV SLO
Zver je glede volilnega rezultata optimističen. Foto: MMC RTV SLO
Evropski parlament
Milanu Zveru je ena od raziskav pokazala najboljši rezultat na volitvah. Foto: MMC RTV SLO

Ne vem, koliko bi se dvignile plače, pokojnine in nadomestila v Sloveniji, če bi delal zastonj. Če bi se to občutno poznalo, bi se tudi odpovedal plači.

Milan Zver za MMC o evropskih volitvah

Kot je odgovoril na vprašanje, za katera področja se bo trudil, če bo izvoljen, se področja delijo na t. i. trda in mehka, pri čemer med zadnja sodijo, denimo, kultura, šolstvo, mladina in vse bolj uveljavljajoči se šport. Seveda pa bi bil rad dejaven tudi pri skupnih politikah, kjer se pretaka več denarja in kamor sodijo tudi za Slovenijo pomembne odločitve.

"Kmetijstvo, npr., ki zajame kar tretjino evropskega proračuna, pa tudi notranje in zunanje zadeve. V prvem sklicu smo videli, da je bil slednji odbor zelo pomemben za našo državo. Skratka, razpon dela, ki bi ga lahko opravljal je velik, odločitev o tem pa bo odvisna od delitve dela znotraj poslanske skupine EPP, ki bo zagotovo tudi po teh volitvah najvplivnejša," je povedal.

Vloga EP-ja bi lahko bila večja
O vlogi Evropskega parlamenta je Zver dejal, da se bo ta povečevala, zlasti na področju delitve evropskega denarja. "Mislim, da bi lahko bila še večja. Tako bi dobili še bolj demokratično politiko na evropski ravni in bi težje govorili o demokratičnem primanjkljaju," je dodal.

Na vprašanje, kaj meni o selitvi Evropskega parlamenta iz Bruslja v Strasbourg in nazaj, je odvrnil, da je zanj z vidika stroškov to nesprejemljivo, vendar pa bi močno ranili francoski ponos, če bi jim vzeli vlogo v EU-ju. Zato za spremembo še nekaj časa ni možnosti. "Saj veste, tudi struktura proračuna ni ravno sodobna, racionalna ..." je pojasnil.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

Na MMC-jevo vprašanje, kaj meni o tem, da bi po eni od raziskav prav on dobil največ glasov, je odvrnil, da so očitno največ energije vložili v prepričevanje volilnega telesa, poleg tega pa vodi dobro, konkurenčno ekipo. "Dobra lista je, čeprav so tudi ostale liste kar dobre," je dejal in dodal, da ga sicer moti, da so na nekaterih listah tudi poslanci in ministri.

Celoten videointervju lahko poslušate s klikom na videonovico na desni. Milana Zvera smo med drugim povprašali o prioritetah in kampanji, pa tudi, če ga skrbi ustanovitev nove stranke na desnici.

Zunanji sovražnik namesto domačih težav?
Zver je komentiral tudi nekatere aktualne teme. Na vprašanje, kaj meni o "preglasnem" reševanju odnosov s Hrvaško, je odgovoril, da drži, da se nekatere stvari v politiki učinkoviteje rešujejo na manj viden način. Toda težave so zares nastopile zato, ker je odnos do sosedov zastrupljen, poleg tega pa se z iskanjem zunanjega sovražnika po njegovem skuša prikriti domače težave. Tako je možnost dogovora s Hrvaško postala skoraj nična, padel pa je tudi ugled Slovenije, meni Zver.

Zver je komentiral tudi vlogo Evropske unije pri reševanju bližnjevzhodnega vprašanja, v zvezi s čimer je dejal, da je v času predsedovanja Slovenije Unija veliko naredila, glede na neuspešna prizadevanja ZDA za vzpostavitev palestinske države, pa bo moral EU v tem sporu po njegovih besedah prevzeti še večjo vlogo.

Del plače v socialne namene
Poleg tega je nosilec SDS-ove liste napovedal še, da bo v primeru izvolitve del svoje plače namenil dijaku in študentu za štipendijo in za socialno pomoč tistemu, ki jo bo potreboval.

Sicer pa meni, da tudi primeru njegove selitve v Bruselj njegova družina ne bo prehudo trpela, saj bodo toliko bolje izkoristili konce tedna.

Erna Strniša

Ne vem, koliko bi se dvignile plače, pokojnine in nadomestila v Sloveniji, če bi delal zastonj. Če bi se to občutno poznalo, bi se tudi odpovedal plači.

Milan Zver za MMC o evropskih volitvah