To fotografijo je SD natisnil na zloženki za evropske volitve. Foto: MMC RTV SLO/Zloženka SD
To fotografijo je SD natisnil na zloženki za evropske volitve. Foto: MMC RTV SLO/Zloženka SD
Zloženka SD-ja
Predsednikov urad je iz medijev izvedel, da je ena od političnih strank na predvolilnem letaku uporabila njegove fotografije. Foto: MMC RTV SLO/ Zloženka SD
Türk: SD naj umakne fotografije

V uradu predsednika države so se odzvali na informacije, da je kandidatna lista SD na svojem predvolilnem gradivu za volitve v evropski parlament uporabila fotografije predsednika Türka na preteklih javnih dogodkih, ko se je srečal z različnimi osebami, ki zdaj nastopajo kot kandidati te politične stranke na evropskih volitvah.

S Türkom se niso posvetovali
"Poudarjamo, da se glede objave navedenih fotografij predsednika republike v predvolilne namene s predsednikom Danilom Türkom ni nihče posvetoval," pravijo v uradu. Türk po njihovih besedah tudi ni dal svoje podpore nobeni od list, ki kandidirajo na volitvah, saj bi bilo to po njegovem mnenju nezdružljivo z vlogo predsednika republike.

Predsednik zato tudi ne odobrava objave svojih fotografij v predvolilne namene in poziva vse politične stranke, "ki so takšne fotografije že objavile ali jih še nameravajo, naj se temu dejanju odrečejo in morebitno že izdelano predvolilno gradivo s fotografijo predsednika prenehajo uporabljati," dodajajo.

SD: Predstavili smo utrinke kampanje
Predsednikovo fotografijo je sicer objavila na zloženkah stranka SD, na njej pa se njihov nosilec liste Zoran Thaler rokuje s Türkom na enem izmed srečanj.

Glavni tajnik SD-ja Uroš Jauševec je dejal, da so bile zloženke že razposlane v 200.000 gospodinjstev, a zatrdil, da jih po pozivu predsednika Türka ne bodo več uporabljali. Pojasnil je, da so se v sklopu letošnje kampanje kandidati SD-ja na različnih javnih prireditvah nekajkrat srečali tudi s predsednikom in na teh prireditvah so bile omenjene fotografije tudi posnete in uporabljene kot "utrinek kampanje".

Poleg predsednika države so na teh fotografijah tudi nekateri drugi politiki, med njimi ljubljanski župan Zoran Janković. Ker so bile zloženke že razposlane, bi jih "relativno težko zdaj umaknili, ker so že na domovih". Teh fotografij pa sicer niso uporabili v nobenem drugem propagandnem gradivu.

A. S.

Türk: SD naj umakne fotografije