NSi predlaga, da se za slovenske državljane v Južni Ameriki rok za oddajo glasovnic za volitve v Evropski parlament podaljša ali pa naj se glasovanje ponovi. Foto: Reuters
NSi predlaga, da se za slovenske državljane v Južni Ameriki rok za oddajo glasovnic za volitve v Evropski parlament podaljša ali pa naj se glasovanje ponovi. Foto: Reuters

Na Državni volilni komisiji (DVK) so pojasnili, da so okoli 3.680 poimensko naslovljenih glasovnic za Slovence, ki živijo v Argentini, na pošti v Celju oddali 15. maja, nato pa dobili potrdilo, da je bila pošiljka tudi oddana in posredovana v Južno Ameriko. A kljub temu Žumrovih navedb ne izključujejo, saj argentinski poštarji stavkajo.

O težavah obveščeni pred volitvami
O težavah z glasovnicami so bili prvič obveščeni teden dni pred volitvami, ko so jih s slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu opozorili, da so številni volivci izrazili presenečenje, ker glasovnic za glasovanje po pošti še niso dobili. Na DVK-ju zdaj čakajo na podatke z okrajnih volilnih komisij, nato bodo posredovali pojasnilo.

A kot je že zdaj povedal tajnik na DVK-ju Marko Golobič, so pakete z glasovnicami nato na veleposlaništvo poslali prek storitev DHL, na volišče pa je prišlo 400 ljudi.

"Težko verjamemo, da je kriva le pošta"
Kljub temu v NSi-ju komsijo pozivajo, naj preveri, "zakaj je bilo toliko slovenskim državljanom onemogočeno izvrševanje volilne pravice". Kot sporočajo iz stranke, namreč "težko verjamejo, da je za nedostavljeno volilno gradivo kriva izključno pošta, saj so prav vsi Slovenci v Južni Ameriki ostali brez glasovnic in s tem tudi brez možnosti glasovanja". Dodajajo še, da so v stranki prejeli sedem ugovorov iz raznih koncev Argentine, dva iz Brazilije in enega iz Luksemburga.

Zaradi tega v NSi-ju predlagajo, da se za slovenske državljane v Južni Ameriki podaljša rok za oddajo glasovnic po pošti ali pa naj se glasovanje ponovi.

V NSi-ju predlagajo tudi, da se začne resneje razmišljati o uvedbi spletnih volitev.

S. Z.