Sopredsednica UEN-a Cristiana Muscardini iz Italije. Foto: www.photo-service.europarl.europa.eu
Sopredsednica UEN-a Cristiana Muscardini iz Italije. Foto: www.photo-service.europarl.europa.eu
Tony Blair in Brian Crowley
Sopredsednik UEN-a Brian Crowley ob obisku nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira. Foto: www.photo-service.europarl.europa.eu

UEN-ovih 44 poslancev prihaja iz desetih različnih strank iz šestih držav – Litve, Latvije, Italije, Poljske, Danske in Irske. Največ poslancev, kar 20, prihaja iz Poljske, s 13 poslanci sledi Italija. Kljub številčni poljski zastopanosti pa se že dlje časa pojavljajo očitki, da sta najmočnejši stranki v skupini irska Fianna Fail in italijanska Alleanza nazionale (stranka se je sicer pred dnevi v Italiji združila z Berlusconijevo stranko Ljudstvo svoboščin).

Stranka je naslednica stranke Združenje za Evropo, ustanovljena pa je bila 20. julija 1999. Njen prvi predsednik je bil Francoz Charles Pasqua, leta 2004 pa sta ga nasledila Italijanka Cristiana Muscardini in Irec Brian Crowley, ki sopredsedujeta.

Konservativna ideologija
Ideologijo UEN-a se opredeljuje kot nacionalistično-konservativno, čeprav se stranke znotraj nje le nekoliko razlikujejo po usmerjenosti, kar povzroča precej trenj in nesoglasij. Fianna Fail se opredeljuje kot sredinska, nekateri poslanci pa si prizadevajo, da bi izstopila iz UEN-a in se priključila Združenju liberalcev in demokratov za Evropo.

Stranka daje poudarek individualnosti človeka in se zavzema za ohranjanje kulturne in jezikovne raznolikosti. V svojem opisu še poudarja tradicijo, družino kot središče družbe, svetost življenja in državo blaginje.

Sabina Zonta
sabina.zonta@rtvslo.si